Yüksekova'da çatışma: 3 kişi hayatını kaybetti, 10'dan fazla yaralı

Hakkari Yüksekova'da dün gece 23.30'dan itibaren sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinden sonra ilçede çatışmalar yaşandı. Binlerce yurttaş evlerinden çıkarak tencere ve tavalarla yürüyüşe geçti. Polis saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti, 10'dan fazla sivil yaralandı.

Yüksekova'nın Orman, Kışla ve Mezarlık mahallelerinde gece boyunca çatışmalar yaşandı. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ilçede, halk ile polis karşı karşıya geldi. Çatışmalarda 3 yurttaş yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı.

DİHA'nın haberine göre, önce askeri kışladan sivillerin yaşadığı mahallelere havan toplarıyla atış yapıldı. Havan atışlarının ardından birçok noktadan askeri zırhlı araçlar ile mahalle içlerine girmeye çalışan polis ve askerler ile yurttaşlar arasında şiddetli çatışmalar başladı. 

SABAHA KADAR ÇATIŞMA

23.35'te başlayan çatışmalar sabah 07.00'a kadar sürerken, çatışma anında bu mahallelerdeki elektrik ve telefon hatları kesildi. Şiddetli çatışma ve patlama sesleri tüm ilçede yankılanırken, çatışma alanının dışındaki mahallelerde yaşayan halk da sabaha kadar uyumadı, sloganlar attı. 

HALK MAHALLEYE AKIN ETTİ, POLİS ATEŞ AÇTI 

Yapılan saldırılarda en az 3 kişinin yaşamını yitirdiği, aralarında durumu ağırların da olduğu 10'dan fazla yaralının olduğu öğrenilirken, yaralılara halk evlerinde müdahale ediyor. Günün ışımasıyla birlikte mahallelerden yüzlerce yurttaş şiddetli çatışmaların merkezindeki Orman Mahallesi'ne akın ederken, zırhlı araçlardan ateş açıldığı gözlendi.

CAMİLERDEN YARDIM ANONSLARI

Camilerden de anons geçilerek herkes çatışma alanında mahsur kalan sivillerin yardımına çağrıldı. Halkın mahallelere akın etmesiyle polisler kısmen geri çekilerek, Cengiz Topel Caddesi ve Şemdinli yolu üzerine konuşlandı. Yer yer silah seslerinin yükseldiği ilçede birçok evin delik deşik olduğu görüldü. 

HDP MİLLETVEKİLİ ZEYDAN: CAMİ İMAMI YARALANDI

DHA'nın haberine göre, Yüksekova İlçesi'ndeki olaylar devam ederken, HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, güvenlik güçleri tarafından atılan top atışlarının bir eve isabet etiğini ve evde bir cami imamının ağır yaralandığını söyledi. Zeydan, "Hakkari Valiliği tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından ilçedeki Orman ve Eski Kışla mahallelerinde yoğun bir çatışma yaşanıyor. Orman Mahallesi'ne atılan top atışlarının isabet ettiği evde mahallenin cami imamı İbrahim Akdoğan yaralandı. Yaralıyı getirmek için giden 112 Acil sağlık ekilerine güvenlik güçleri izin vermiyor. Cami imanın çocuklarının sağlık durumundan da haber alınamıyor" dedi.