Silvan'da son durum: Halk tedirgin, binalarda yüzlerce kurşun izi var...

Silvan'da önceki gün erken saatlerde başlayan operasyon sonrası ortaya çıkan görüntüler tepki çekerken halk oldukça tedirgin. İlçede yaşananları ve son durumu sabah saatlerinde evine baskın yapılan ancak evde bulunamadığı için gözaltına alınamayan Belediye Eş Başkanı Melikşah Teke ile konuştuk.

Ali Ufuk Arikan

Dün dış dünyayla tüm bağı kesilen, elektrik, internet ve telefon hatları devredışı bırakılan Silvan'da yaşananlar tartışılmaya devam ediyor. İlçedeki operasyonlar dün akşam saatleri itibariyle sonlanırken geriye harabe halinde dükkanlar, duvarları kurşun izleriyle dolu evler, 1 ölü ve onlarca yaralı kaldı.

Oldukça gergin olan Silvan halkı yeni güne de operasyon ve ev baskınlarıyla başladı. Sokağa çıkma yasağının bu sabah kaldırıldığı ilçede sabah saatlerinde yapılan ev baskınları sonucunda DBP Eş Başkanları ve Silvan Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Bodakçi'nın da aralarında olduğu 5 kişi gözaltına alındı.

'BİNALARDA YÜZLERCE MERMİ İZİ VAR'

Ajansların gözaltında olduğu bilgisini geçtiği Silvan Belediyesi Eş Başkanı Melikşah Teke, soL'a yaptığı açıklamada ilçedeki son durum hakkında bilgi verdi. Silvan'ın abluka altında olduğunu belirten Teke, özellikle "öz yönetim" açıklamasının ardından saldırıların tırmandığını söyledi.

AKP'nin saldırılarının sokağa çıkma yasağı ilanıyla başladığına dikkat çeken Teke, ardından gelen asker ablukası sonucunda yoğun çatışmalar yaşandığını belirtti. Çatışmalar sonrasında 1 gencin hayatını kaybettiği, yaralıların da bulunduğunu belirten Silvan Belediyesi Eş Başkanı Melikşah Teke, "Elektrik, telefon, internet kesilmişti. Dün sabah 05.00 sıralarında başlayan operasyonda bazı dükkanlar tahrip edildi, yakıldı. Yine bir evin daha yakıldığını biliyoruz. Şu an Silvan'da birçok evde mermi izleri var. Binalarda yüzlerce mermi deliği bulunuyor" dedi.

'İLÇE TEDİRGİN'

Silvan'ın 90'lı yılları yaşadığını ve bu tip operasyonlara yabancı olmadığını söyleyen Teke, "Buna karşın bir tedirginlik olduğunu söylemek mümkün. Halk operasyon sırasında atılan kurşunlar nedeniyle evlerinde ölebilirdi. Bazı mahalleleri terk edenler oldu. Şu an çatışmalar durdu. İlçenin düne göre biraz daha normalleştiğini söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Sabah saatlerinde yapılan operasyonda gözaltına alındığı şeklindeki haberleri hatırlatan Teke, "Operasyonda Diyarbakır'daki evim basıldı. Evde çocuklar varken kapıları kırmışlar. Evde olmadığım için hakkımda gözaltı işlemi yapılamadı. Belediye Eş Başkanımız Yüksel Bodakçi ve DBP Silvan Eş Başkanları gözaltına alındı. Şu ana kadar 5 gözaltı var. Bu sayının artabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Silvan'da yaşanan çatışmalardan bazı kareler şöyle:

Fotoğraflar: CHA