Davutoğlu’ndan ‘canlı bomba’ açıklaması

Davutoğlu, Suruç Katliamı sonrasında bazı kişiler hakkında “canlı bomba” şüphesiyle liste hazırladığı ancak bu kişilerin “eylem yapmadan tutuklanamayacağı” yönündeki sözlerine açıklık getirdi: “Şüphelendiğimiz adamı alırız deseydik Türkiye Suriye gibi algılanırdı”.

Show TV canlı yayınında konuşan Ahmet Davutoğlu, Ankara Katliamı’nın failleriyle ilgili daha önce sarf ettiği sözlere açıklık getirdi. Suruç Katliamı’ndan sonra çok sayıda militanın intihar saldırısı düzenleyeceğini tespit ettiklerini ancak bu kişiler eyleme geçmeden tutuklanamayacaklarını söyleyen Davutoğlu, bu yöndeki açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Her zaman şüpheli olarak birtakım isimler tespit edilir. Kast ettiğim şey şu Türkiye demokratik hukuk devleti. Potansiyel şüpheli diye birisini tutuklayamazsınız. Türkiye antidemokratik bir ülke değil. 'Muhtemelen suç işleyebilir' diye gözaltına alınacak bir ülke değil. Her tutuklamanın delillendirilmesi lazım. Şunu kast ediyoruz: Hiçbir vatandaşın hukukunu zedelemeden takip edeceksiniz. Suça doğru gidiyorsa doğru zamanda yakalayacaksınız. 'Şüphelendiğimiz adamı alırız' deseydik Türkiye Suriye gibi algılanırdı.

Suruç saldırısından sonra 768 ismin denetim altına alınması için talimat verdim.

‘BİR İSİM NEREDEYSE NETLEŞTİ’

Ankara saldırısıyla ilgili iki kişinin ismine ulaşıldığını söyleyen Davutoğlu, “Bu iki teröristle ilgili bu listenin içinde veya dışında diyemem. Soruşturma ile ilgili bilgi aktarmış olurum.” diye konuştu.

Davutoğlu, faillerden birinin isminin neredeyse netleştiğini, diğeriyle ilgili de yoğun bir çalışma yapıldığını belirttikten sonra şöyle devam etti: “Genelde bu canlı bombaları kendisini infilak ettirdiği için parçaları bulmak zorlaşıyor. Bir tanesinin Türkiye'de parmak izi karşılığı bulunamadığı için dışarıda olabilir mi, diye çalışıldı. Ahkam kesmek çok kolay. Hukuki bakımdan çok ileri aşamalara gelmiş bulunuyoruz.”