AKP seçimde yasaları çiğneyecek: Sandıklara dokunamazlar ama...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı sonrası ilçe seçim kurulları sandıkları taşımaya başlarken sürecin hukuki boyutunu CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi de olan Avukat Mehmet Hadimi Yakupoğlu ile konuştuk. Yakupoğlu, ilçe seçim kurulu kararlarının açıkça yasalara aykırı olduğunu belirtirken kararların tamamının hükümsüz olduğuna dikkat çekti.

Ali Ufuk Arikan

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Haziran seçimlerinin ardından gündeme getirdiği "taşımalı sistem", "birleştirme" adıyla adım adım uygulamaya konuluyor. Hakkari, Cizre ve Silopi'de ilçe seçim kurulları aracılığıyla aldırılan "sandık birleştirmesi" kararları sonrası binlerce seçmenin "taşınması" gündeme geldi.

Benzer şekilde valiliklerin talepleri sonucu yüzbinlerce seçmenin taşınmasına yönelik karar da an meselesiyken YSK'nın şu ana kadar alınan hukuksuz kararlara ilişkin sessizliği de sürüyor. Konuya ilişkin bugün bir açıklama yapan YSK Başkanı Sadi Güven, sandıklarının birleştirilmesine ilişkin "Gündemimizde yok" demekle yetindi.

'TAMAMEN HUKUKSUZ VE HÜKÜMSÜZ'

İlçe seçim kurulları aracılığıyla alınan kararları soL'a değerlendiren CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi avukat Mehmet Hadimi Yakupoğlu, kararların tamamının hukuksuz ve hükümsüz olduğunu dile getirdi. Seçimleri düzenleyen kanunda böyle bir sistem olmadığına dikkat çeken Yakupoğlu, seçmenlerin sadece bağlı bulundukları mahallede oy kullanabileceğini söyledi.

Tek istisnanın sandık birleştirmesi olduğunu belirten Yakupoğlu, bunun AKP'nin yaptığı tarzda bir birleştirme olmadığını şu sözlerle dile getirdi:

Seçmen sayısı 9'un altına düşerse ilgili yerde sandık birleştirmesi yoluna gidilebilir. Ancak AKP'nin yapmak istediği bu değil. Cizre örneğine bakacak olursak oradaki sandıklar alınıp Cizre'nin başka mahallelerine götürülecek ve seçmenler başka mahallelerde oy kullanacak. Üstelik Cizre nüfusunun en büyük bölümü bu mahallelerde yaşıyor. Bunun adı sandığı birleştirmek değildir. Bu kanuna da uygun değil, bu açıkça sandıkları taşımaktır. Yasalara göre sandıkları yerinden kıpırdatamazsınız ama burada farklı bir durum karşımıza çıkartılıyor."

İlçe seçim kurullarının kendi başlarına bu yönde bir karar alma yetkisine de sahip olmadığına vurgu yapan Yakupoğlu, "Seçim sürecinde kararları YSK verir ama böylesi bir kararı YSK da alamaz. Bu yönde gelen talepler zaten YSK tarafından 'yasa hükmü açık' denilerek reddedildi. Tek çıkış yolları 'YSK seçim güvenliğini sağlar' ifadesi olur. Yani buna dayanarak böylesi bir adım atmaya kalkabilirler ancak dediğim gibi bu kesinlikle hukuksuz ve hükümsüz bir adım olur" dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

"Taşımalı sistem" konusunda ilk açıklamaları yapan isim olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cizre İlçe Seçim Kurulu'nun aldığı hukuksuz karara ilişkin kensine yöneltilen soruya "Taşımalı sistemle bunu karıştırmayalım. Sandıkların birleştirilmesi diye bir karar almış durumdalar. Bu bir yerde seçim güveliğini sağlayabilmeye yönelik bir adımdır. Bu farklı ilçe ve illerden de gelebilir” yanıtını vermişti.