AKP-CHP arasında başlayan ‘istikşafî’ görüşmeler, meraklıları sözlüğe yöneltti

AKP-CHP arasındaki koalisyon görüşmelerine damgasını vuran sözcük “istikşafî” sözcüğü oldu, ilgililer ve haber takipçileri sözlüklere yöneldi.

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri çerçevesinde görevlendirdiği Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç bir araya geldi. Ömer Çelik görüşme sonrasında “Genel Başkanımız Davutoğlu’nun belirttiği gibi istikşafî görüşmeler başladı” deyince, haber okurları ve ilgililer sözlüğe ve arama motorlarına yöneldi.

Arapça bir sözcük olan “istikşaf”, araştırma, keşfetme, yoklama anlamlarına geliyor. “İstikşafî” ise araştırmaya dönük, keşfetmeye ve yoklamaya yönelik anlamına geliyor.

Koalisyon kurulması için iki partinin birbirlerini keşfetmelerine ve anlamalarına yönelik “istikşafî” görüşmelerde önce yöntem belirlenecek, sonra heyetler oluşturulacak.

Türkiye, "istikşafî" sözcüğü ile 2002'de tanışmıştı. İstikşafî sözcüğünün, Yunanistan'la Ege'deki kıta sahanlığı konusunda yürütülen müzakereler için kullanıldığı öğrenildi.