TMMOB'dan suç duyurusu

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, ÇED raporu iptal edilen İstinye Park projesinin hukuka aykırı olmadığını iddia eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Balçova Belediyesi ve bakanlık yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

soL-İzmir

İzmir'in Balçova Üçkuyular semtinde mahkeme kararlarına rağmen inşaatı devam eden İstinye Park AVM ve otel projesine ilişkin tartışmalar sürüyor. 

ÇED kararı İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen projenin dudurulması gerektiğini savunan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu hukuksuz projeye karşı mücadelesini sürdürüyor. 

TMMOB bugün, basına verdiği demeçlerde projenin hukuka uygun olduğunu iddia eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Balçova Belediyesi ve bakanlık yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Varan'ın kamuoyunu yanılttığını savunan Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, "Mahkeme kararları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da, Balçova Belediyesi tarafından da uygulanmıyor. Sanılmasın ki hukuk, kamu yararı ve bilim hiçe sayılabilecektir. Bu süreçte en ufak katkısı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Balçova Belediyesi kurumları ve sorumluları hakkında bugün suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi. 

'BAKANLIK İLE BELEDİYE KAMUOYUNU YANILTIYOR'

Haritalar üzerinde basın mensuplarını bilgilendiren Özlem Şenyol Kocaer'in açıklamalarından satır başları şöyle: 

  • 19 Ekim tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan’ın basına yansıyan demeçlerinde İstinye Park Otel ve AVM Projesi inşaatının hukuka aykırı bir şekilde devam etmediği ve mahkeme kararlarının uygulandığı yönünde ifadeler yer almıştır. Demeçlerinin devamında ortada bir hukuksuzluğun olmadığı ve mahkeme kararlarının önünde kimsenin duramayacağını belirtmiştir. 
  • İstinye Park projesinin alanı olan 6165 ada 8 parsel için verilen "ÇED olumlu kararı" açılan dava sonucu İzmir 2. İdare Mahkemesinin 11 Temmuz 2018 tarihli kararıyla iptal edilmişti. 
  • Bahsedilen projenin ruhsat dayanaklarından biri imar planı, diğeri çevresel etki değerlendirme raporudur. Ruhsatın iki dayanağına ilişkin de mahkeme kararları açık olup bu projenin bilime, kamu yararına ve hukuka aykırı olduğu söylenmektedir. Balçova Belediyesine inşaatın idari yargılama usulü kanunu gereğince 30 gün içinde durdurulması gerektiğini bildirdik. Balçova Belediyesi bahsedilen süre içinde inşaatı durdurmadı. 
  • Proje usule aykırı şekilde devam ediyor. Nedir bu usule aykırılık? Bugün İstinye Park projesi, daha küçük olan 6165 ada 6 parsel ve eski vergi dairesi alanı olan 6165 ada 1 parselin tevhidinden oluşan 6165 ada 8 parsele verilen ruhsata istinaden devam etmektedir. 10 Aralık 2014'te verilen "ÇED gerekli değildir" kararı bugünkü proje alanı olan 6165 ada 8 parsel için değil, farklı bir alan olan 6165 ada 6 parsele ve dolayısıyla farklı bir mimari proje için verilmiştir.
  • Alan sınırlarının genişlemesi hem İmar Kanunu gereği hem de ÇED yönetmeliği gereğince Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin yeniden başlaması anlamına gelmektedir. Ancak süreci yeniden başlatmaksızın 6165 ada 6 parsel için verilmiş olan ÇED Gerekli Değildir Kararı doğrultusunda mevzuata aykırı biçimde ruhsat verilmiştir.
  • 09 Temmuz 2018 tarihinde onaylanan imar planının, mahkemenin iptal ettiği imar planından hiçbir farkı olmadığı görülmektedir. 11 Temmuz 2018 tarihinde ÇED olumlu kararının iptali yönündeki mahkeme kararını bypass etmeye çalışan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve bu süreci kamuoyuna yanlış anlatan Selahattin Varan’ın çarpıttığı konunun hikâyesi anlattığımız gibidir. Mahkeme kararlarının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da, Balçova Belediyesi tarafından da uygulanmıyor. Sanılmasın ki hukuk, kamu yararı ve bilim rahatça hiçe sayılabilecektir. Bu süreçte en ufak katkısı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Balçova Belediyesi kurumları ve sorumluları hakkında bugün suç duyurusunda bulunuyoruz.