Mahkeme, imar planından sonra İstinye Park'ın ÇED raporunu da iptal etti

İzmir Balçova'da Üçkuyular semtinde Orjin Grup tarafından inşaatına devam edilen İstinye Park AVM ve otel projesinin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu, İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Geçen günlerde projenin imar planı da mahkeme tarafından iptal edilmişti. Mahkeme kararlarına rağmen inşaat sürüyor.

İzmir Balçova'da Üçkuyular semtinde Orjin Grup tarafından inşaatına devam edilen İstinye Park AVM ve otel projesinin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu, İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Geçen günlerde projenin imar planı da mahkeme tarafından iptal edilmişti. Mahkeme kararlarına rağmen inşaat sürüyor. 

TMMOB'a bağlı meslek odalarının "Kent suçu işleniyor" gerekçesiyle itiraz ettiği İstinye Park AVM ve otel projesine yargı bir kez daha "dur" dedi. Daha önce imar planları iptal edilen projenin bu kez de ÇED raporu iptal edildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yargı kararının uygulanması için Balçova Kaymakamlığı'na yazı yolladı.

Balçova Üçkuyular Meydanı'nda yapımı devam eden İstinye Park AVM ve otel projesi hakkında şimdiye kadar birçok kez dava açıldı. Meydandan hukuksuz bir şekilde taşınan vergi dairesi, lise, pazar, çocuk parkı ve terminalin yerine yapılan inşaatın, daha önce açılan davalar sonucunda imar planları iptal edilmişti. Askıya çıkan yeni imar planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na jet hızıyla onaylatan projenin sahibi Orjin Grup bu süreci atlatmıştı ancak proje için yeni bir iptal kararı daha geldi.

gaze-temiz.com'da yer alan habere göre proje için 2017'nin Eylül ayında verilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı iptal edildi. Bölgede yaşayan bir vatandaş tarafından açılan davanın sonucunda İzmir 2. İdare Mahkemesi ÇED kararını hukuka ve mevzuata uygun bulmadı.

Kararda daha önce imar planları hakkında verilmiş iptal kararlarına atıfta bulunularak, bu durumun "çevresel etki değerlendirmesinde dikkate alınacak hususları etkileyeceği" belirtildi. 

Kararda "3194 sayılı İmar Kanunu'nun 3. maddesinde ifade edilen, herhangi bir sahanın her ölçekteki plan esaslarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılamayacağı kuralı da gözetildiğinde hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır" denildi.

Yerel idari mahkemeler, daha öncesinde resmi kurum alanlarını ticari konuta çeviren imar planlarını imar mevzuatına, kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esasları aykırı olduğu gerekçesi ile iptal etmişti.

NE OLMUŞTU? 

Üçkuyular Meydanı'nda AVM ve otel projesinin olduğu söz konusu alan daha önceki imar planlarında resmi tesis alanı, açık pazar yeri alanı, çocuk parkı, yeşil alan ve terminal alanı olarak belirlenmişti. Doğuş Holding tarafından ucuza satın alınan parseller 2015 yılındaki plan tadilatı ile ticaret merkezi ve otel imarına çevrildi ve değeri arttırıldı. Alandaki Karabağlar Vergi Dairesi, lise, terminal, pazar alanı ise Karabağlar sınırındaki başka parsellere taşındı. Doğuş Holding tarafından yapımını başlanan proje Orjin Gruba satıldı. 42 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen ve Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olması planlanıyor. Orjin Grup, projeye karşı dava açanlar hakkında 'menfaat grupları' benzetmesinde bulunmuştu.