Tezsiz yüksek lisans programlarında patlama: Temel sorun işsizlik!

Başta Anadolu Üniversitesi olmak üzere pek çok üniversitenin yüksek lisans eğitim programlarına yapılan başvuru sayısındaki artış, üniversite mezunu gençlerin işsizlik halini ertelemek için aradıkları yollara işaret ediyor.

Suzan Şahin

Anadolu Üniversitesi Bahar dönemi lisansüstü eğitim başvuru sayısı açıklandı.

Başvuran aday sayıları, özellikle tezsiz yüksek lisans için geçtiğimiz yıllara nazaran ciddi artış gösteriyor.

Sosyal Bilimler Enstitüsü’ndeki bazı bölümler;

  • İktisat Anabilim Dalı Bankacılık ve Finans Bilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Uzaktan Öğretim) - Tezsiz Y.L. ; TC uyruklu alınacak kişi sayısı 48, başvuran aday sayısı 4401.
  • Uzaktan Eğitim Anabilim Dalı Görsel İletişim Tasarımı Uzaktan Öğretim Programı Tezsiz YL - Tezsiz Y.L.; TC uyruklu alınacak kişi sayısı 45, başvuran aday sayısı 1274.
  • İşletme Anabilim Dalı İşletme Yönetimi Uzaktan Öğretim Programı Tezsiz YL - Tezsiz Y.L.; TC uyruklu alınacak kişi sayısı 46, başvuran aday sayısı 4628.
  • Uzaktan Eğitim Anabilim Dalı Uzaktan Öğretim (Online) Programı Tezsiz Yüksek Lisans - Tezsiz Y.L. ; TC uyruklu alınacak kişi sayısı 45, başvuran aday sayısı 4592.

Fen Bilimleri Enstitüsü’ndeki bazı bölümler;

  • Çevre Mühendisliği Çevre Yönetimi Programı (Uzaktan Öğretim)- Tezsiz Y.L. ; TC uyruklu alınacak kişi sayısı 45, başvuran aday sayısı 1635.
  • Yer Bilimleri Kentleşmede Risk Yönetimi Programı (Uzaktan Öğretim)- Tezsiz Y.L.; TC uyruklu alınacak kişi sayısı 45, başvuran aday sayısı 1298.
  • Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Programı (Uzaktan Öğretim)- Tezsiz Y.L.; TC uyruklu alınacak kişi sayısı 45, başvuran aday sayısı 1012.

Eğitim Bilimleri Enstitüsü’ndeki bazı bölümler;

  • Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu Anabilim Dalı Eğitim Teknolojileri Programı (Uzaktan Öğretim)- Tezsiz Y.L.; TC uyruklu alınacak kişi sayısı 45, başvuran aday sayısı 4039.
  • Karakter ve Değer Eğitimi Anabilim Dalı Karakter ve Değer Eğitimi Programı (Uzaktan Öğretim)- Tezsiz Y.L.; TC uyruklu alınacak kişi sayısı 45, başvuran aday sayısı 2158.

TEMEL SORUN İŞSİZLİK

2017 Ekim ayında TÜİK tarafından işsizlik oranı yüzde 10,3 olarak açıklanmıştı. İşsizlik oranının yüksekliği, üniversite mezunu gençlerin işsizlik halini ertelemek için lisansüstü eğitime başvurduklarını akla getiriyor. Öte yandan lisansüstü eğitim gören nüfus, işsizlik oranı hesaplamalarına da dahil olmadığından yani öğrenci statüsünde olduklarından, işsizlik oranı da daha düşük hesaplanmış oluyor.

Ülkenin içinde bulunduğu politik durum ve belirsizlik erkek adayların askerliği ertelemek amacıyla da lisansüstü eğitim yoluna başvurmalarının bir diğer gerekçesi.

Diğer yüksek öğretim kurumlarında da durum pek farklı değil. Anadolu Üniversitesi en çok sayıda lisansüstü programı bünyesinde barındıran kurumlardan biri olduğu için başvuru sayıları da diğer üniversitelere göre biraz daha fazla. Ancak yarı yıl döneminde açılan program sayısı oldukça az, özellikle tezli yüksek lisans programları ara dönemde birkaç bölüm dışında hiç alım yapmıyor.

Dolayısıyla sene başındaki başvuruların daha yüksek sayılara ulaşması bekleniyor. Anadolu Üniversitesi’nin çok tercih edilmesinin bir diğer sebebi ise, sınavlara girmek için birçok il seçeneğinin sunuluyor olması. Böylece öğrenciler bulundukları şehirlerden eğitimlerini sürdürebiliyorlar.

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARINDA PATLAMA

Tezsiz yüksek lisans programları için açılan kontenjanlar, tezli yüksek lisans programlarına göre çok daha yüksek. Ayrıca tezsiz programlar için dil puanı şartı aranmıyor bunlar da söz konusu programların tercih edilirliğini artırıyor. Tezsiz yüksek lisans programlarında kredi başına öğrenciler belli bir de ücret ödüyorlar. Örneğin İktisat programında tezsiz yüksek lisans yapan bir öğrenci 4 kredilik tek bir ders için 1000 lira ödüyor. Bu durum işsizliğin alternatif maliyetini bir kere daha artırmış oluyor.

2017-2018 eğitim-öğretim bahar yarıyılındaki ikinci öğretim tezsiz yüksek lisans ve uzaktan eğitim ikinci öğretim tezsiz yüksek lisans bölümleri ve kredi ücretleri (kredi başına) şu şekilde:

Bilişim Hukuku 250

Ekonomi ve Enerji Hukuku 300

İktisat 250

İşletme (MBA) 330

Maliye 270

Finansal Yönetim 330

Siyaset Bilimi 250

Kamu Yönetimi 250

Sağlık Yönetimi 250

Sağlık Yönetimi (Uzaktan Eğitim) 250

Sağlık Ekonomisi ve Farmakoekonomi (Uzaktan Eğitim) 200

Sağlık Ekonomisi ve Farmakoekonomi 200

Sosyal Hizmet 180

Aile ve Tüketici Bilimleri 200

Finansal Ekonomi 250

İnsan Kaynakları Yönetimi 330

Uluslararası İlişkiler 250

Pazarlama 330