İsrail anlaşması yürürlüğe giriyor: Anlaşmada Mavi Marmara kararı

Bakanlar Kurulu, Mavi Marmara'da öldürülenlerin yakınlarına 20 milyon dolar ödendiği İsrail ile varılan anlaşmanın yürürlük tarihini 9 Eylül olarak kararlaştırdı.

AA

Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara baskınında öldürülenlerin yakınlarına ödenecek 20 milyon dolarlık tazminata ilişkin usul anlaşmasının tarihinin tespit edilmesi hakkındaki Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Türkiye ile İsrail arasında 28 Haziran 2016'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşması"nın yürürlük tarihi, 9 Eylül 2016 olarak kararlaştırıldı.

TBMM'de onaylanan anlaşma gereğince, İsrail, Mavi Marmara baskınında yaşamını yitirenlerin ailelerine tazminat olarak Türkiye tarafından açılacak bir hesaba 20 milyon dolar yatırması öngörülüyordu. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonraki 25 iş günü içerisinde ödenmesi öngörülen tazminat bedeli ise 30 Eylül'de Adalet Bakanlığı'nca açılan hesaba aktarılmıştı. Anlaşmaya göre, tazminatların ailelere dağıtılmasından Türkiye sorumlu.

Anlaşmaya göre bu tazminat, İsrail ve Türkiye'nin hukuki bir sorumluluk kabul ettiği anlamına gelmiyor. Ayrıca anlaşmayla, Mavi Marmara baskını nedeniyle İsrail kurumları ve vatandaşları Türkiye'de aleyhlerinde açılan ve açılacak davalardan muaf oldu. Buna rağmen, Mavi Marmara baskınında yakınlarını kaybedenler İsrail'e dava açarsa, söz konusu talepleri Türk hükümeti karşılayacak.