Afrin operasyonunda son durum

Afrin operasyonunda bir hafta geride kalmak üzere. İşte hava harekatıyla başlayan ve karadan devam eden operasyonda son durum...

Haber Merkezi

Afrin'e yapılacağı söylenen harekat 20 Ocak Cumartesi günü başladı. Harekatın başlamasıyla 72 uçak 1 gün içerisinde 100'ün üzerinde hedefi vurdu. Hava operasyonunun ardından ÖSO birlikleri öncülüğünde, özel kuvvetlerin de katılımıyla kara harekatı başlatıldı.

Afrin'in pek çok farklı yerinden ilerlemeye başlayan ÖSO ve TSK güçlerinin, ağır silahlar ve sayı üstünlüğüyle YPG savunmalarını bölmek ve bu yolla ilerleme sağlanmak istediği belirtiliyor.

Karadan açılan cepheleri gösteren bir harita yayımlayan Hizbullah, saldırıyı Suriye'nin egemenliğine karşı "saldırganlık" olarak yorumladı.

Hizbullah tarafından yayımlanan harita şöyle (Yeşil-YPG, Mor-TSK/Türkiye destekli ÖSO, Kırmızı-Suriye hükümeti):

HAREKATIN İLK GÜNLERİ

Afrin harekatının ilk günlerinde beklenildiğinden daha hızlı ilerleme sağlandı. 22 Ocak'a gelindiğinde YPG'nin uzun süredir savunma inşa ettiği bilinen Barsaya kısmen alınmıştı.

Türkiye destekli ÖSO güçleri Barsaya içerisinden görüntüler paylaştılar. Ancak aynı günün akşamı YPG Barsaya'yı geri aldığını duyurdu.

ÖSO güçleri de Barsaya'dan çekildiklerini kabul ederken, bunun taktik geri çekilme olduğu, akşam yapılabilecek olası bir pusuyu engellemek için yapıldığı ve hava saldırısına alan açmayı amaçladığı öne sürüldü.

20-23 Ocak arasındaki ilerlemenin ardından Afrin'de sınırlar yeniden belirginleşti.

Barsaya'dan bir YPG savunma hattı:

23 Ocak gününe gelindiğinde operasyonda son durum (Sarı-YPG, Mavi-TSK/ÖSO, Kırmızı-Suriye ordusu, Yeşil-Diğer cihatçı güçler):

23 OCAK SONRASI: SİS VE GERİ ÇEKİLME

23 Ocak'tan bugüne kadar geçen sürede harekatta duraksama yaşandığı görüldü. Bölgede yoğun sis olduğu ve bunun ilerlemeyi engellediği söylenirken, harekatın duraksamasına öncelikle dağlık hedeflerin alınmasının istenmesinin sebep olduğu da söylendi.

TSK tarafından 24 Ocak'ta yapılan açıklama, hava koşullarının harekatı aksattığını doğrulamış oldu. Yapılan açıklamada "Zeytin Dalı Harekât bölgesinde meydana gelen çatışmalarda şehit olan iki kahraman silah arkadaşımızın naaşlarına, bölgede çatışmaların devam etmesi ve hava koşullarının uygun olmaması sebebiyle ulaşılamamıştır" denildi.

Bölgedeki sis nedeniyle ÖSO'nun hava üstünlüğünü kullanamadığı ve YPG'nin pek çok yerde karşı saldırıya geçtiği görüldü.

YPG KARŞI SALDIRILARI VE SON DURUM

3 gün süren çatışmaların ardından YPG üyeleri dün gece daha kapsamlı karşı saldırılar gerçekleştirerek kimi yerleri geri aldı.

Ebudan'a yapılan karşı saldırınınsa TSK ve ÖSO tarafından püskürtüldüğü söyleniyor. Yayımlanan son haritalarda TSK/ÖSO'nun kimi yerlerden çekildiği görülüyor.

Bu sabah itibariyle harekatta son durum şöyle (Harita kaynağı- Syrian Civil War Map, Sarı-YPG, Mavi-TSK/ÖSO, Kırmızı-Suriye hükümeti, Yeşil-Diğer cihatçılar):