Sağlıkta Sınıf Tavrı'ndan Melike Erdem'in intiharına ilişkin açıkmala : 'İhbar hattı SABİM kapatılmalıdır!'

Sağlıkta Sınıf Tavrı Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Şikayet Hattı’na gelen şikayet nedeniyle savunması alınan İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi’nde çalışan asistan hekim Melike Erdem’in intihar etmesi üzerine bir açıklama yayınladı.

Dün İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi’nde çalışan asistan hekim Melike Erdem hakkında yapılan şikayet nedeniyle yaptığı savunmasının ardından intihar ederek hayatına son vermişti. Yaşanan olayla ilgili bir basın açıklaması yayınlayan Sağlıkta Sınıf Tavrı, Melike Erdem’in intihar etmesine neden olan ihbar hattı SABİM’in kapatılmasını talep etti.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

İhbar hattı SABİM kapatılmalıdır!
İhbar hattı SABİM bir hekimin ölümüne neden olmuştur.

Meslektaşımızı ölüme sürükleyen ihbarcı anlayış derhal terk edilmelidir.

Görevi yaşatmak olan sağlık emekçilerini yaşayamaz hale getiren koşullar ortaya konulmalı ve bu koşulların sorumluları hesap vermelidir.

Sağlık sisteminin birçok sorunu vardır. Ödenen ek muayene ücretleri, ilaç katkı payları, uzun çalışma saatleri, artan şiddet… Bu sorunlar hem hizmet almaya çalışan halkın hem de sağlık çalışanlarının sorunlarıdır. Bu sorunlar bir yanlışlığın sonucu değil, bizzat Sağlık Bakanlığı’nın tercihlerinin sonucudur. Sağlık sistemi paralı hale getirilecek, sağlık emekçileri kölelik koşullarında çalışıp diz çökmeye mahkum edilecek.

Bu temel sorunlar ortada dururken ortaya atılan “hasta hakları” tam bir kandırmacadır. Hastaların ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti alma hakkı nerededir? Sağlık çalışanlarının insanca çalışma hakları nerdedir?

Hastalar haklarına kavuşuyor sloganıyla 2004 yılında devreye sokulan Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi kısa adıyla SABİM tam bir ihbar merkezi gibi çalışmaktadır.

Bu koşullarda “hasta hakları” sağlıkçıları ihbar etme hakkına indirgenmiştir. Sağlık sisteminin temel sorunları sağlık emekçilerinin üstüne yıkılmakta, her türlü aksaklıkta sağlık emekçileri şikayet edilmektedir. Bakanlık ise bu şikayetleri sağlıkçılara karşı bir tehdit aracı olarak kullanmaktadır.

Mesleki değerleri ayaklar altına alınan, uzun saatler durup dinlenmeden çalışmak zorunda bırakılan, emeklerinin karşılığını alamadıkları gibi şiddete uğrayan sağlık emekçileri çoğu zaman gereksiz yere şikayet edilmekte, bakanlık ve hastane yönetimleri ise doğru düzgün araştırma yapmaya gerek duymadan sağlık emekçilerini azarlamakta, cezalar yağdırmaktadır.

Sağlık emekçileri sağlık sistemindeki sorunların kaynağı değil, sağlık hizmetinin fedakar yürütücüleridir. Sağlık emekçileri bu fedakarlıkları karşılığında ihbar edilmeyi, ceza almayı değil, saygı görmeyi beklemektedir.

Sağlık hizmeti alan vatandaşların hakları vardır. Elbette aksaklıklar belirlenip çözüm üretilmelidir. Ancak SABİM tam tersine var olan sorunların üstünü kapatıp tüm suçu sağlık çalışanlarına yıkan bir ihbar merkezidir.

Halkın sağlık sorunlarının çözümü ihbar hatları değildir.

SABİM sağlık emekçileri ile halkı karşı karşıya getirip sağlık bakanlığını temize çıkarmaktadır.

SABİM ihbar hattının derhal kapatılmasını talep ediyoruz.

Ülke çapında tüm sağlık emekçilerini bu talebin arkasında durmaya çağırıyoruz.

Sağlıkta Sınıf Tavrı

(soL-Haber Merkezi)