Hey Tekstil işçisi: 'Bebek bezini kaloriferde kurutup tekrar kullanıyoruz'

Hey Tekstil, 4 aydır maaşlarını ödemediği 420 işçiyi işten çıkardı. Fabrikanın kapılarını kapatıp işçileri işten atan yetkililer, işçilerin eşyalarını çamurların içine attı. Dava için dahi gerekli parayı toplayamayan işçiler komşuların desteğiyle ayakta kalmaya çalışıyor.

İstanbul Halkalı’da bulunan Hey Tekstil fabrikasında 420 tekstil işçisi kışın ortasında işten çıkarıldı. İşçilerin maaşını 4 aydır ödemeyen Hey Tekstil patronu Aynur Bektaş’a karşı işçiler fabrika önünde direnişe başladı. 4 aydır maaş alamayarak büyük maddi sıkıntılar yaşayan işçilerden Zeki Koyuncu, çocuğu için bebek bezi alamadığını belirterek, maddi sıkıntı dolayısıyla bebek bezini dahi kaloriferde kurutarak tekrardan kullandıklarını söyledi.

Kar tatili dediler kaçak işçi çalıştırdılar
Aylardır maaş alamayan Hey Tekstil işçileri, 2008 yılı “Tekstil Patroniçesi” ödüllü Aynur Bektaş tarafından kapının önüne konuldu.

Geçtiğimiz hafta içi önce fabrikaya alınmayan işçilere güvenlik tarafından kar tatili verildiği söylendi. Bunun üzerine fabrika önünde ayrılan işçiler, kaçak çalıştırılan işçilerin sabahlara kadar üretim yaptığını öğrendi. Bunun üzerine hafta başında tekrar fabrika önünde bir araya gelen işçilere işten çıkarıldıkları belirtildi.

Yaklaşık 4 aydır maaş alamayan Hey Tekstil işçilerine maaşlarının ve tazminatlarının ödeneceği bildirilse de bu konuda hiçbir yetkili açıklamada bulunmadı. Fabrikada konuşacak yetkili bulamayan işçiler bunun üzerine hakları verilene kadar fabrika önünde direnişe başladı.

Direnişe başlayan işçilerin eşyaları çamurların içine atıldı
Fabrika önünde bugünden itibaren direnişe başlayan Hey Tekstil işçileri, çalıştıkları süreç boyunca fabrikada bulunan eşyalarını almak istediklerini güvenlik görevlilerine söyledi. Buna karşın fabrikaya alınmayan işçilerin eşyalarının bir kısmı bugün çamurluk alanda bulundu. İşçiler diğer eşyalarının da fabrika önündeki çöplere atıldığını belirtiyor.

“420 işçinin de bir kuru ekmeği yok”
Hey Tekstil’de direnişe başlayan işçilerden bir çocuk babası İbrahim Gezer, yaklaşık 4 aydır maaşlarını alamadıklarını 420 işçinin de bir kuru ekmek sahibi olmadığını söyledi. Bir kuru ekmeğe muhtaç olduklarını belirten Gezer, patronun kendilerini neredeyse dilenci durumuna düşürdüğünü ifade etti.

Açıkça kandırıldıklarını belirten Gezer şunları dile getirdi, “Önce ücretli kar iznine çıkarıyoruz dediler sonra kaçak işçi çalıştırıp ardından fabrikayı boşalttılar. Pazartesi günü de bizi işten çıkardılar” dedi.

“Dava açacak paramız dahi yok”
Haksız yere işten çıkarıldıklarını ancak bu süreçle ilgili dava dahi açacak paraları olmadığını belirten Gezer, “Dava için 500-600 lira civarı para gerekiyor. Biz bırakın bu parayı bulmayı bir ekmek dahi alamıyoruz. Hakkımızı aramak için dava dahi açamadığımız bir ülkede yaşıyoruz” diye konuştu.

“3 kartla borç döndürme ustası oldum”
Tam 14 yıldır Hey Tekstil fabrikasında çalışan Zeki Koyuncu, çok zor günler geçirdiklerini dile getirdi. Sürekli kandırıldıklarını sürekli maaşların geciktirildiğini vurgulayan Koyuncu, haksız yere bir günde kapının önüne konulduklarını üstelik üç kuruş para dahi alamadıklarını söyledi.
Geçimini 3 farklı kredi kartıyla yaptığını belirten Koyuncu, bu süre içinde bir karttan para çekip diğer kartı yatırdığını bu şekilde borç döndürme ustası olduğunu ifade etti.

“Bebek bezini kaloriferde kurutup tekrar kullanıyorum”
Biri bebek olmak üzere 3 çocuğu olduğunu dile getiren Koyuncu, evde en kral yemeklerinin makarna olduğunu söyledi.

Bebeği için bez alırken dahi zorlanan Koyuncu, “bebek altını ıslattığında kaloriferde kurutup yeniden kullandırıyoruz. Yenisini alacak durumum yok. Bizi o kadar mağdur ettiler ki kelimelerle anlatılmaz” diye konuştu.

“Direniş çadırına ihtiyacımız var”
Hey Tekstil işçilerinden Nurcan Boz ise, oldukça zor çalışma saatleri olduğunu ancak buna karşın hakları olan maaşlarını 3 aydır alamadıklarını söyledi. Hiçbir bilgi verilmeden işten çıkarıldıklarını belirten Boz, haklarını alana kadar burada olacaklarını dile getirdi. İşçiler olarak çok mağdur olduklarını vurgulayan Boz, direnişlerinin devamı için yardıma ihtiyaçları olduğunu belirterek, öncelikli ihtiyaçlarının direniş için bir çadır olduğunu söyledi.

“Hey Tekstil Patronu Tekstil Kraliçesi unvanına sahip”
Hey Tekstil’de 420 işçiyi işten çıkaran Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, 2008 yılında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından hazırlanan, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in onur konuğu olduğu 6. Ulusal Girişimcilik Kongresi'nde Onur Ödülü almıştı.

"Girişim ve Kadın" konulu Ulusal Girişimcilik Kongresi'nin (UGK) Onur Ödülünü alan Bektaş’a bu ödül, Anadolu'ya ve kadınlara verdiği destek dolayısıyla verilmişti.

(soL - İstanbul)