8 Ekim’de Ankara’ya ‘sokak meclisi’ kurmaya

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Galatasaray’dan Taksim Tramvay Durağına yaptığı yürüyüşle 8 Ekim’de Ankara’da yapılacak olan mitinge çağrı yaptı.

Galatasaray Lisesi önünce toplanan sendikalar ve yürüyüşe destek veren kurumlar daha sonra ellerindeki meşalelerle Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından tramvay durağı önünde grup adına basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Ersoy Adıgüzel okudu.

“Emekçilerin sesine ses katacağız”
İnsanca yaşamı savunmak için, emekçilerin, ezilenlerin sesine ses katmak için 8 Ekim‘de Ankara‘da buluşacaklarını belirten Adıgüzel, “Türkiye ekonomik, siyasal, sosyal alanların tümünde birden büyük bir çözümsüzlük içindedir. Küresel krizin de etkisiyle işsizlik artmış, yoksulluk ve açlık artık gözlerden gizlenemeyecek bir duruma gelmiştir. Etnik ve dinsel kökenli farklılıklar, toplumsal barışı sağlayacak yönde çözüme kavuşturulamamakta, tam tersine çelişkilerin giderek derinleştirildiği bir siyaset yürürlüğe konmaktadır” diye konuştu.

“Emekçiler köleleştirilmek isteniyor”
Anayasa Referandum sürecinde kamu emekçilerine "toplu sözleşme düzeni getiriyoruz" denildiğini hatırlatan Adıgüzel, oysa gündeme getirilen 4688 sayılı Yasa‘daki değişiklik ile bırakın özgür toplu sözleşmeyi, kamu emekçilerinin grev hakkı bile engellendiğini söyledi. Özel İstihdam Büroları ile emekçiler köleleştirilmeye, Torba Yasa ile emek sömürüsü daha da artırılarak emekçilerin sürgün edilmelerine ve güvencesizleştirilmelerine yasal kılıf uydurulmaya, Ulusal İstihdam Stratejisi adı altında, 12 Eylülcülerin bile cesaret edemediği biçimde kıdem tazminatları kaldırılmaya, özel ve kamu alanı sermayeye peşkeş çekilmeye çalışıldığını vurgulayan Adıgüzel, “KHK‘larla kamu hizmetlerinin tasfiyesi/ticarileştirilmesi süreci tamamlanıp güvencesiz istihdam olağan hale getirilmektedir” dedi.

“Kimse ölmesin diyenler susturuluyor”
"Artık yeter! kimse ölmesin" diyenlerin susturulduğunu belirten Adıgüzel, Kürt sorununda demokratik, barışçıl çözüm yerine daha fazla silah, savaş, daha fazla ölüm anlayışının dayatılmakta olduğunu ve kaynakların bir kez daha savaşa aktarıldığını söyledi.

“8 Ekim’de emekçilerin sokak meclisini kurulacak”
Türkiye‘de çoğulculuk adı altında tekseslilik, "ileri demokrasi" adı altında yeni bir diktatörlük biçimleniyor diyen Adıgüzel, “ AKP eliyle düzenin yeni yüzünün ve statükosunun şekillendiğini ifade etti. Bu yüzden, bütün ötekileştirilenleri, bütün mağdurları, ezilenleri, yoksulları, işsizleri, kadınları, gençleri, çevrecileri, barış yanlılarını seslerini birleştirip, daha yüksek haykırmaları için 8 Ekim’de Ankara’ya davet eden Adıgüzel, 8 Ekim’de Ankara’da emekçilerin sokak meclisini kuracaklarını söyledi.

(soL - İstanbul)