Türk basını Suriye saldırısına çok mu sevindi?

Suriye’de bugün düzenlenen intihar saldırısının ardından Türkiye’de basın yine sahne aldı. Basında Özgür Suriye Ordusu kaynaklı haberler hızlıca öne çıkarken, kullanılan dil, katliamdan duyulan memnuniyeti gözler önüne serdi.

Suriye’de düzenlenen intihar saldırısının ardından Türk basınında çıkan haberler yine pes dedirtti. Haberlerde katliamdan duyulan memnuniyet dikkatlerden kaçmazken, katliamın muhalifler tarafından yapılmasına rağmen yine de Esad suçlu ilan edilmeye devam edildi.

Radikal, Vatan ve Sabah “havaya uçurdular”
Radikal, Vatan ve Sabah gazeteleri Suriye Ulusal Güvenlik Binasına yapılan intihar saldırısının ardından yaptıkları haberlerde “havaya uçurdular”, “Savunma Bakanı ve Esad’ın eniştesi havaya uçtu” şeklinde manşetler kullanılarak, yaşanan katliamdan duyulan memnuniyetlerini de ortaya koydular.

Samanyolu saldırıya çok sevindi
Yaşanan intihar saldırısının ardından Samanyolu TV’nin internet sitesi olan samanyoluhaber.com’da yer alan manşet haberinde “Suriye’de sona gelindi” ve “Esad rejiminin direnecek hali kalmadı” başlıklarıyla yaşanan saldırıdan nasıl bir mutluluk duyulduğu belirtildi.

“Başbakan 'Putin’e bak gördün mü!' diyecek”
Zaman Gazetesi Yazarı Fikret Ertan’dan görüş alan sitedeki haberde şu ifadelere yer verildi:

“Suriye'de intihar saldırılarının pek olağan olmadığını ifade eden Ertan, Suriye'de sona yaklaşıldığını belirterek, saldırılar Şam'a kadar geldikten sonra artık rejimin daha fazla direneceğini zannetmediğini ifade etti.

Ertan, "Başbakan Erdoğan'ın bu olaydan kesinlikle haberi olacaktır, ona söyleyeceklerdir. Ve Erdoğan da Putin'e diyecek ki 'Bak siz Suriye'yi desteklediniz çatışmalar taa Şam'a kadar geldi. Siz artık bunu durdurun, desteklemeyin.' diyecektir" dedi.”

Zaman’ın kaynağı Özgür Suriye Ordusu
Bugün düzenlenen intihar saldırısında yaşamını yitiren Suriye Savunma Bakanı’na ilişkin Özgür Suriye Ordusu kaynaklı bir habere yer veren Zaman gazetesinden şu ifadeler yer aldı:

“Suriye devlet televizyonu tarafından intihar saldırısı sonucu bugün öldürüldüğü iddia edilen yetkililerin mayıs ayında Özgür Suriye Ordusu tarafından zehirlenerek öldürülen kişilerle aynı olduğu öne sürüldü.”

Özgür Suriye Ordusu tarafından ortaya atılan bu iddiaların Şam yönetiminin prestijini düşürmek için üretildiği, çoğu zaman da gerçeği yansıtmadığı biliniyor.

Sabah gazetesi “Esad öldü” diyor ama…
Saldırının gerçekleştiği andan itibaren dikkat çeken bir diğer nokta da “Esad nerede” söylemi oldu. Hürriyet gazetesi manşetini “Esad’da mı oradaydı” şeklinde atarken, Sabah gazetesi ise “muhalifler” tarafından kullanılan basit propaganda tekniklerinden faydalanarak “Esad da öldü” iddiasını manşete taşıdı. Buna karşın Sabah gazetesi bu haberde hiçbir kaynak göstermedi.

(soL - Haber Merkezi)