Çalışanlarından El Cezire’ye tepki: Neden gerçekleri söylemiyorsun?

El Cezire çalışanları, kanalın Doha’daki merkezinde bir eylem gerçekleştirdi. Kanalın yayın politikasını protesto eden bazı çalışanlar, kanala “neden gerçekleri söylemiyorsun” diye sordu.

Katar merkezli yayın organı El Cezire’nin haber spikerlerinden biri olan Rula İbrahim, geçtiğimiz hafta sonu Facebook sayfasından paylaştığı bir fotoğrafla, kanala ilişkin önemli iddialar gündeme getirdi. Bir süredir El Cezire ekranlarında görünmeyen İbrahim’in paylaştığı fotoğrafta bir grup kanal çalışanı ellerinde “Neden gerçeği söylemiyorsunuz?” yazılı dövizler tutarak eylem yapıyor.

Olay, sosyal medyada sınırlı bir çevrede “El Cezire çalışanları ayaklandı” şeklinde yansıtılsa da, Rula İbrahim’in paylaştığı ifadelerden olayın bilinmeyen bir tarihte, bazı kanal çalışanlarının El Cezire’nin Doha’daki merkezinde “Neden gerçeği söylemiyorsunuz” dövizleriyle eylem yapması olduğu anlaşılıyor. Eyleme, fotoğrafta elinde mikrofonla en önde görülen, kanalın bir diğer ünlü haber sunucusu Filistinli İman Ayyad’ın da katılmış olması dikkat çeken hususlar arasında.

Çalışanların kanala yönelik tepkisi gizlenmek isteniyor
Bu fotoğrafla çalışanlarının El Cezire’nin yayın politikalarını protesto ettiği gerçeğini bir kez daha ortaya koyan Rula İbrahim, Facebook mesajında “Pek kimsenin bilmediği bir gerçek: Kanal çalışanları El Cezire'nin gerçekleri söylemesi için pek çok eylem yaptı fakat kimse bunu bilmiyor. Daha önce bir kez bile görülmeyen bu özel fotoğraf sözlerimdeki samimiyeti anlamanızı sağlayacak” diye yazdı.

Suriyeli spiker yaşadıklarını anlatmıştı
Fotoğrafı paylaşan Rula İbrahim ise Suriye vatandaşı… İbrahim, geçtiğimiz şubatta kanalın Beyrut muhabiri Ali Haşim’le yaptığı elektronik posta yazışmalarıyla gündeme gelmişti. Lübnan’da bulunan Suriye Elektronik Ordusu adlı bir grup tarafından açığa çıkarılan yazışmalarda İbrahim, Ali Haşim’e kanalda çalışanların bir kısmının Suriye’ye ilişkin rahatsızlık duyduğundan söz ediyor ve protestoların ülkeyi paramparça ederek, bir iç savaşa neden olacağını kavradığından beri “artık Suriye’deki devrime karşı olduğunu” söylüyordu.

Ali Haşim'in istifasından sonra kanalın yayın politikasıyla ilgili verdiği demeçler için:
Ortadoğu'da medya: Oyunun adı sessizlik

El Cezire'nin Suriye'yle imtihanı

Özgür Suriye Ordusu’nu El Kaide’nin bir kolu olarak tarif eden İbrahim, ayrıca kanalın Doha’daki merkezinde çalışan bazı meslektaşlarının Suriye’deki olayların patlak vermesinden sonra, mezhebine karşı duydukları kin nedeniyle kendisine selam dahi vermediklerinden şikayet etmekteydi.

Rula İbrahim’in elektronik postalarından bir tanesinde de kanalın Suriye haberleri sorumlusu Ahmed İbrahim’in Suriye Ulusal Konseyi’nin önde gelen üyelerinde Anas el Abdi’nin kardeşi olduğu, Ahmed İbrahim’in bu bağlantıyı saklamak üzere soy ismini kullanmadığını söylediği iddia edilmekteydi.

Rula İbrahim’in yukarıdaki fotoğrafı Facebook’ta paylaşmasının ardından yapılan yorumlarda da gazeteciye yönelik hakaretlerin sürmesi dikkat çekiyor. Gelen yorumlardan bazılarında Suriyeli sunucuya açıkça hakaret edilirken, “seni memleketin Suriye bile sınırından içeri sokmaz” gibi ifadeler de mevcut.

El Cezire’nin karanlık tarihi...
Paylaştığı fotoğraf ve bazı kanal çalışanlarının El Cezire’nin yalan haberlerine tepki göstererek kanalı protesto ettiği iddialarını dile getirmesi nedeniyle İbrahim’e yönelik hakaret ve tehdit savuranların dışında, biraz daha incelikli düşünebilenler de mevcut. İbrahim tarafından paylaşılan fotoğrafın yeni olmadığını, 2003 yılında çekildiğini öne süren bu yorumcular, göstericilerin elindeki dövizlerden birinde görülen fotoğrafın El Cezire muhabiri Tarık Eyüb’e ait olmasını gerekçe gösteriyor. Bu iddiayı savunanlara göre bu fotoğraf, Eyüb’ün 2003 yılında Irak’ta görevi başındayken öldürülmesi sonrasında gerçekleştirilen bir protesto eyleminde çekilmiş.

Bu iddia doğru olsa bile, yanıt bekleyen başka bir soru ortaya çıkıyor: El Cezire çalışanları, bir muhabirinin öldürülmesi nedeniyle neden kanalı protesto ediyorlar?

Bunun sebebi ise Eyüb’ün, kanalın Bağdat bürosuna ABD tarafından düzenlenen bir hava saldırısında öldürülmüş olması. Dövizlerde El Cezire’ye “neden gerçekleri söylemiyorsunuz” diye sorulmasının nedeni ise Eyüb’ün bulunduğu koordinatların bizzat kanal yönetimi tarafından ABD’ye verilmiş olduğu yönündeki iddialar.

Çok sayıda çalışan istifa etti
Bu yıl boyunca, aralarında beş kadın haber spikerinin de bulunduğu çok sayıda çalışan El Cezire’den istifa etti. İstifaların başta gelen sebepleri arasında kanalın taraflı ve yalan haberler yapması ve kadın çalışanların tacize uğradığı iddiaları yer alıyor.

Rula İbrahim tarafından paylaşılan fotoğrafta da görülen İman Ayyad da bir süre önce kanal yöneticilerinden Ayman Caballah’ı protesto ederek kanaldan istifa etmişti. Caballah’ın kadın çalışanları sürekli olarak taciz ettiği ve kılık kıyafetlerine karıştığı öne sürülmüş, beş kadın spikerin istifası da bu söylentilerin inandırıcılığını artırmıştı.

Bir başka iddiaya göre Ayyad, taciz şikayetlerinin yanı sıra kanalın Suriye ve Libya olaylarındaki taraflı ve yalan haberlerine de tepki göstererek görevinden istifa etti.

(soL-Dış Haberler)