Ortadoğu'da medya: Oyunun adı sessizlik

El Cezire çalışanlarının elektronik postalarının ifşa edilmesinin ardından, kanalın Beyrut muhabiri Ali Haşim istifa etti. Ali Haşim'i istifaya sürükleyen neden ise yazışmalarında Suriye haberlerinin yanlı yapılıyor olmasını iddia etmesiydi. Bir iddiaya göre de, Haşim rahatsız olan tek gazeteci değil.

Batı medyasının Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da son bir yılda yaşananlara ilişkin olarak mizansen haber yaptığı birçok kez kanıtlandı. En son CNN'in Suriye hakkında görüş aldığı Danny Abdül Dayem'in montajsız görüntüleri basına yansımıştı. Mizanser haber konusunda vukuatlı olan sadece CNN değildi. El Cezire de mizansen haber yapmaktan geri kalmamıştı. Tüm bu taraflı haberler nedeniyle özellikle El Cezire'deki bazı gazetecilerin rahatsız olduğu ise Esad yanlısı bilgisayar korsanlarının e-posta yazışmalarını ifşa etmesiyle ortaya çıktı.

Şubat ayı içerisinde Esad yanlısı bilgisayar korsanları El Cezire çalışanlarının elektronik postalarını ele geçirerek yayımlamıştı. Bu yayımlanan postalar arasında El Cezire’nin Beyrut muhabiri Ali Haşim’in, meslektaşı olan haber programı sunucusu Rula İbrahim’e göndermiş olduğu postalar da bulunuyordu. Ali Haşim göndermiş olduğu postalarda Suriye hakkında yapılan haberlere ilişkin olarak kaygı duyduğunu ve bu haberlerin taraflı bir şekilde hazırlandığını belirtiyordu. Haşim’e göre Suriye haberleri profesyonellikten uzak bir şekilde hazırlanıyordu.

Lübnan gazetesi El Ekber da konu ile ilgili olarak başka El Cezire kaynaklarıyla da görüşerek bir haber hazırladı.

Haşim istifa etti
Elektronik postaların Esad yanlısı bilgisayar korsanları tarafından afişe edilmesinin ardından Ali Haşim, El Cezire'deki görevinden istifa etti. Ayrıca, Ali Haşim'in posta göndermiş olduğu Rula İbrahim'in de kanaldaki pozisyonu değiştirildi. İbrahim'in kanaldaki pozisyonun değiştirilmesinin nedeni ise Suriye ordusu ile silahlı grupların Vadi Halid'deki çatışma görüntülerini kanalın yayımlamayı reddetmesi. Ayrıca, El Cezire İbrahim'i rejim destekçisi olmakla itham etmiş ve azarlamış.

Lübnan gazetesi El Ekber'in El Cezire'deki kaynaklarına göre Haşim Suriye ile ilgili yapılan haberlere ilişkin olarak yaşadığı dehşeti sadece haber programı sunucusu İbrahim ile paylaşmamış, merkezdeki birçok görevliyle de konu hakkındaki düşüncelerini aktarmış.

El Cezire: Oyunun adı sessizlik
Kaynaklara göre, El Cezire muhabiri Ali Haşim'in tek rahatsızlığı Suriye hakkında yapılan haberler değil. Aynı zamanda El Cezire'nin Bahreyn ayaklanmasını görmezden gelmesi ve üstünü kapatmaya çalışması da Haşim için karmaşık meselelerden biri haline gelmiş. Al Akhbar'ın kaynakları konu ile ilgili olarak, "Bahreyn'de insanların Körfez'in operasyon makineleri tarafından doğrandığı resmini görüyoruz ama El Cezire için oyunun adı sessizlik" yorumunda bulundu.

Hoşnutsuz olan tek gazeteci Haşim değil!
Bu haberin El ekber tarafından hazırlanmasına yardımcı olan kaynaklara göre, El Cezire'de yapılan bu haberlere ilişkin rahatsızlık duyan tek isim Ali Haşim değil. El Cezire'nin Tunus, Mısır, Libya, Suriye ve Bahreyn'deki çalışanları da benzer düşünceleri dile getiriyor.

"Rahatsızlar çünkü onlar gazeteci"
El Ekber'in kaynağına göre, Ali Haşim gibi gazetecilerin bu haberlerden rahatsız olmasının nedeni bu insanların profesyonel gazeteci olması ve saygın gazetecilik okullarından mezun olmaları. Bu gazeteciler, aldıkları eğitim nedeniyle yanlı haber yapılmasını asla kabul etmiyorlar.

"Ali Haşim, El Cezire'de çalışanlar arasında bölünmüşlük olması nedeniyle bu durumu değiştirebileceğini düşündü ama değiştiremedi ve istifa etti" diyen El Ekber'in El Cezire'deki kaynağı, merkezin kışkırtıcı politikalarına karşı olan çoğunluğun sonunun istifa etmek olacağını belirtiyor.

Katar'a ait olan El Cezire bu kısacık yayın hayatında çatışmaların merkezi oldu. Katar'ın Ortadoğu'daki sert dış politikası Esad'ın devrilmesi için çaba harcarken, Bahreyn'deki şiddetin devam etmesini destekleme politikası Arap meselelerine ilişkin El Cezire'nin etkisini arttırmaya çalışması anlamına geliyor.

(soL-Dış Haberler)