Haber yapmıyor, film çekiyorlar!

CNN ve El Cezire’nin Humus’tan yaptığı haberlerin montajsız hali ortaya çıktı. Haberden önce ne söyleyecekleri ezberletilen, sahte bandaj takılan “mağdurlar” arka plana yerleştirilen bomba ve silah sesleri eşliğinde konuşan “tanıklar”, kara propagandanın ulaştığı korkunç boyutu gösteriyor.

Suriye devlet televizyonu El Cezire ve CNN’de yayımlanan bazı haberlerin montajsız hallerini yayımladı. Montajsız görüntüler, savaş yanlısı medyanın tam manasıyla bir yalan makinesine dönüştüğünü bir kez daha ortaya koydu. Humus’un Baba Amro mahallesinde yoğunlaşan çatışmalarla ilgili “haber”lerin tam anlamıyla imal edildiği açığa çıkmış oldu.

Haberden önce bandaj takılan çocuk…
El Cezire’de yayımlanan bir haberde yüzü sargılı bir çocuk ve annesi görülüyor. Görüntülerin el kamerasıyla kaydedilerek El Cezire’ye Humus’taki muhalifler tarafından ulaştırıldığı izlenimi veriliyor. “Haberin” montajsız görüntülerinde ise çocuğun yüzündeki bandajların çekimden önce sarıldığı ve çocuğa ne söyleyeceğinin ezberletildiği görülüyor. Yerel halk tarafından kaydedildiği izlenimi verilen görüntüler ise, profesyonel bir kameraman tarafından “haber” imalathanesindeki kişilerden birinin eline tutuşturulan kamerayla çekiliyor. Yani habere kasıtlı olarak amatör bir görünüm veriliyor.

CNN’in Danny’si de yalancı çıktı!
CNN ise Humus’taki çatışmalar konusunda İngiliz asıllı bir Suriye vatandaşı olduğu iddia edilen Danny Abdül Dayem’e birkaç kez canlı yayında bağlandı. Danny’le yapılan “canlı” bağlantılarda arka planda silah ve patlama sesleri duyuluyor. Oldukça düzgün bir İngilizce’yle ve telaşlı bir ses tonuyla konuşan Danny iki yüzden fazla insanın öldüğünü, sokak ortasında yaralıların yattığını, ancak onları hastaneye götüremediklerini anlatıyor. Ancak Danny Abdül Dayem’in montajsız görüntülerinde CNN’le haberden önce telefonda konuştuğu ve söyleyecekleri konusunda talimat aldığı anlaşılıyor.

El Cezire’nin sızan elektronik postaları
Şubat ayı içerisinde Lübnan’da yayımlanan Suriye Elektronik Ordusu adlı bir bilgisayar korsanları grubu El Cezire’de çalışanların elektronik postalarını ele geçirerek yayımlamıştı. Yayımlanan iletiler arasında özellikle haber programı sunucu Rula İbrahim’le kanalın Beyrut muhabirlerinden Ali Haşim arasındaki yazışmalar, kanalda çalışanların bir kısmının Suriye’ye ilişkin yapılan yalan haberlerden rahatsızlık duyduğunu ortaya koyuyordu.

İbrahim meslektaşına protestoların ülkeyi paramparça ederek, bir iç savaşa neden olacağını kavradığından beri “artık Suriye’deki devrime karşı olduğunu” söylüyor, Özgür Suriye Ordusu’nu El Kaide’nin bir kolu olarak tarif ediyordu. İbrahim ayrıca kanalın Doha’daki merkezinde çalışan bazı meslektaşlarının Suriye’deki olayların patlak vermesinden sonra mezhebine karşı duydukları kin nedeniyle kendisine selam dahi vermediklerinden şikayet etmekteydi.

Rula İbrahim’in elektronik postalarından bir tanesinde de kanalın Suriye haberleri sorumlusu Ahmed İbrahim’in Suriye Ulusal Konseyi’nin önde gelen üyelerinde Anas el Abdi’nin kardeşi olduğunu, Ahmed İbrahim’in bu bağlantıyı saklamak üzere soy ismini kullanmadığını söylediği iddia edilmekteydi.

(soL – Dış Haberler)