Sanatçılar eylemdeydi: ‘Şehir tiyatrosu yok edilemez’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin belediye bürokratlarına teslim etmek istediği 98 yıllık Şehir Tiyatroları için bugün sanatçılar eylemdeydi. Binlerce kişinin katıldığı eyleme “şehrin tiyatrosu yok edilemez” sloganı damgasını vurdu.

AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, şehir tiyatrolarını belediye bürokratlarına teslim etmek istemesine sanatçılardan yanıt geldi. Taksim’de yapılan ve binlerce kişinin destek verdiği eylemde sanatçılar şehir tiyatrolarının yok olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Birçok sanatçı ve sanat kurumu destek verdi
Şehir Tiyatrolarına dönük müdahaleye karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği'nin (İŞTİSAN) çağrısıyla saat 11.00’de Galatasaray Meydanı’nda buluşan sanatçılar burada okudukları basın açıklamasıyla yaşananlara tepki gösterdi.

Sanatçılar Girişimi, Oyuncular Sendikası, Eskişehir Şehir Tiyatrosu oyuncuları, Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu, Diyarbakır Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Mersin Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Alternatif Tiyatro Mekânları Ortak Girişimi, Beyoğlu Kumpanya, Yazarlar Sendikası, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, Kültür Sanat Sendikası, Uluslararası Plastik Sanatçılar Girişimi, KESK, DİSK ve daha birçok kurumun destek verdiği basın açıklamasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği adına tiyatro sanatçısı Engin Alkan okudu.

“Sanatçılar sanat kurumundan arındırılıyor”
Şehir tiyatrolarında neler olduğunun farkında olduklarını belirten Alkan, ehil insanların elinde olan tiyatronun göz göre göre ehlileştirilmeye çalışıldığını ifade etti. Dünyada ilk kez bir sanat kurumunun sanatçılardan arındırıldığını vurgulayan Alkan, sanatçıların tiyatrodan kovulmaya çalışıldığını söyledi.

“Muhafazakâr sanatla, sanat iktidara teslim ediliyor”
Gerçekleri eğip bükerek sanatçıyla halkın arasına nifak sokulmak istendiğine dikkat çeken Alkan, "Hedefin ne olduğunu görüyoruz. Özgür düşünceden korkmayan herkes görüyor. Çok sesliliği yok etmek isteyen muhafazakâr sanatla, sanat iktidarın iradesine teslim ediliyor” dedi.

İktidarın kendi çıkarlarına göre sanatı şekillendiremeyeceğine dikkat çeken Alkan, iktidarlara düşen görevin, sanatın özgürce yapılacağı alt yapıyı sağlamak olduğunu ifade etti.

“Karanlığa ve korkuya karşı direneceğiz”
“Yönetmeliğe karşı hakkımızı arayacağız. Gelecek kuşaklara karşı üstlendiğimiz bu sorumluluğu tüm sanat emekçileriyle paylaşıyoruz” diyen Alkan şöyle konuştu: "Hedefimiz çağdaş özerk bir şehir tiyatrosu yasasıdır. Halkımıza yakışacak olan da budur. Karanlığa ve karanlığın getirdiği korkuya karşı birlikte direneceğiz. Korkuya karşı özgür tiyatro, korkuya karşı özgür sanat için mücadele edeceğiz.”

“Yönetmeliği tarihin çöplüğüne göndereceğiz”
Alkan’ın ardından söz alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, aydınlıktan yana olan herkesin karanlığa teslim olmayacağını söylemek için bir araya geldiğini belirterek, yönetmeliğin tarihin çöplüğüne gönderilmesi için mücadele edeceklerini söyledi.

Yakın zamanda bir çağrı yaparak İstanbul Büyükşehir Belediyesi bahçesine sefer taslarıyla gideceklerini belirten Alkaya, yönetmeliği mutlaka geri çektireceklerini söyledi.

Sanatçılardan Tünel ve Taksim yürüyüşü
Açıklamaların ardından sanatçılar önce Galatasaray’dan Tünel’e doğru bir yürüyüş gerçekleştirirken, yürüyüş sırasında halkın da büyük desteğini aldılar. Yürüyüş boyunca kalabalıklaşan kitle bu kez de Tünel’den Taksim’e doğru bir yürüyüş daha gerçekleştirdi.

Aslı Öngören: "Yönetmelik geri çekilecek”
Yürüyüş sırasında görüşlerini aldığımız İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçısı Aslı Öngören, eylemin seslerini duyurmak için yalnızca bir başlangıç olduğunu vurgularken, tiyatrocu ve sanatçıları suçlayarak bir yere varılamayacağını söyledi.

Diyaloğun çok önemli olduğunu belirten Öngören, “Bizim şehir tiyatroları için formül ve önerilerimiz var. Buna karşın şunu açıkça söylemek gerekir ki bize bir şey soran da yok. Biz ısrarla söylüyoruz bu yönetmelik mutlaka geri çekilecek başka yolu yok. Taksim anıtı önünde uzun süre tepkilerini dile getiren sanatçılar eylemleri burada son bulmayacak".

Fırat Tanış: “Tiyatro kazanacak”
Daha önce 3. Antalya Televizyon Ödülleri töreninde tiyatroya dönük saldırıya şarkısıyla tepki gösteren oyuncu Fırat Tanış, bugün Taksim’de yapılan eylemde de en ön sırada elindeki davuluyla yer aldı. Düzenlemeyi soL’a değerlendiren Tanış, 98 yıllık Şehir Tiyatrolarının Türkiye’nin en eski ve köklü kurumlarından birisi olduğunu belirtirken, yapılan bu düzenlemenin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Şehir Tiyatrolarının gerçek adının “güzellikler evi” yani Darülbedayi olduğuna işaret eden Tanış, “Sanatın adı bir belediye ve kuruma mal edildiği sürece balık baştan kokuyor. Tiyatrolarda ortaya konan oyunlar bana göre ne bürokratların ne de tiyatro emekçilerinindir. Oyunlar seyircilerindir ve onlar da bu düzenlemeye karşı bizimle aynı tarafta bulunuyor” dedi.

Bugün eyleme destek veren yaklaşık 5 bin kişinin güçlü bir mesaj verdiğini belirten Tanış, bu cevabın daha da güçleneceğini ve sonunda sanatın ve tiyatronun kazanacağını ifade etti.

soL yazarı Orhan Aydın, bugün yayınlanan yazısında tiyatrolara dönük saldırılara karşı eylemin önemine değindi.

Orhan Aydın: “Bir araya gelmeliyiz”
Düzenlemeye dair görüşlerini aldığımız tiyatro sanatçısı ve soL Portal yazarı Orhan Aydın, yapılmak istenenin bir ele geçirme operasyonu olduğunu söyledi.

“Buna karşı ülkenin tüm sanat alanları bir araya gelip birlikte mücadele vermezsek AKP istediğini yapma konusunda hiçbir engel tanımayacaktır” diyen Aydın, önlerindeki süreçte bu anlamda yan yana gelişlerin yaşanacağını ifade etti.

Kemal Kocatürk: “Gün ortaklaşma günüdür”
Düzenlemeye ilişkin görüşlerini aldığımız bir diğer tiyatro sanatçısı, Kemal Kocatürk, günün ortaklaşma ve yan yana gelme günü olduğunu söyledi. “Faşizmin güçlü yükselişine karşı biz de sanatçılar olarak karşı duruşumuzu göstermeliyiz” diyen Kocatürk, tiyatrolar için faşizme karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Halil Doğan: “Saldırıların devamı gelebilir”
Eylem sonrası soL’a görüşlerini aktaran Devlet Tiyatrosu oyuncusu Halil Doğan, bugünkü eylemin tiyatrocuların en kitlesel eylemlerinden birisi olduğunu söyledi.

Düzenlemeye karşı mücadele etmemeleri halinde saldırıların devamının da geleceğini belirten Doğan, sıranın devlet tiyatroları ve özel tiyatrolara da gelebileceğini ifade etti.

“Burada en önemli şey sanatçıların kendi mesleklerine sahip çıkmasıdır” diyen Doğan, “eğer biz korkarak kendimizi geri planda durursak bunlar bizi yok etmeye çalışacak” dedi.

Yüksel Aymaz: “Ses getirecek bir eyleme imza attık”
Eylemde yer alan tiyatro emekçilerinden ışık tasarımcısı Yüksel Aymaz, ses getirecek bir eyleme imzalattıklarını söyledi. “Bu kadar tiyatrocunun bir araya gelmesi çok önemli” diyen Aymaz, saldırıların farkında olduklarını ve yapılan bu eylemin önemli bir işaret olduğunu söyledi.

Orhan Kurtuldu: “Tiyatro camiasının başkaldırısı”
Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği İstanbul Şube Başkanı Orhan Kurtuldu ise, bugün yapılan eylemin tiyatro camiasının önemli bir başkaldırısı olduğunu dile getirdi.

Özgürlüğü daraltan anlayışa karşı, haksızlığa karşı önemli bir yürüyüş yapıldığını belirten Kurtuldu, bugün bir araya gelen 5 bin kişinin güçlü bir mesaj verdiğini ifade etti.

(soL – İstanbul)