Gezi'ye destek verene tiyatro fonu yok

Gezi direnişine destek veren tiyatrolara ‘Kültür Bakanlığı Destek Fonu’ verilmeyeceğine yönelik haberler Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamayla kesinlik kazandı. Genco Erkal, "Devlet desteği iktidar borazanları için değildir. Hakkımızı hukuk yolu" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 4 milyon 312 bin lira ödeneğin, 221 özel tiyatronun projesine verilmesi kararlaştırırken, Gezi'ye destek veren tiyatrolara destek verilmemesi kesinleşti.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada, başvuran özel tiyatro sayısının 390 olduğu belirtilirken, bunun 106'sının profesyonel, 47'sinin çocuk oyunu, 176'sının amatör ve 61'inin de geleneksel tiyatrolar kategorisinde bulunduğu vurgulandı.

Başvuruların, Bakanlık Müsteşarı Özgür Özaslan'ın başkanlığında, Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç, Güzel Sanatlar Genel Müdür Vekili Dr. Murat Salim Tokaç, Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Mustafa Kurt, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık-Dramaturji Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk, oyun yazarları Refik Erduran ve Turgay Nar'dan oluşan Değerlendirme Komisyonu tarafından incelendiği ifade edildi.

Genco Erkal'dan tepki
Kararın ardından Facebook üzerinden bir açıklama yapan Genco Erkal, "Birçok tiyatroya birlikte bizden de devlet desteğini kesmişler. Dostlar Tiyatrosu sizden önce de vardı, sizden sonra da olacak. Hadi bakalım Kültür Bakanlığı bu kararın hesabını verecek. Devlet desteği iktidar borazanları için değildir. Hakkımızı hukuk yolu..." dedi.

Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, geçtiğimiz hafta soL Portal'da yer alan yazısında "AST, Dostlar Tiyatrosu, Orta Oyuncular, Levent Kırca, Kumbaracı 50, DESTAR gibi yıllardır saygın ürünler vermiş, alanlarında yetkin toplam 15 tiyatro cezalandırılıyor" ifadesini kullanmıştı.