Mecidiyeköy’de engellilere inanılmaz tepki

Engelli erişiminde sıkıntı bulunan Mecidiyeköy metrobüs durağında eylem yapan engelliler, önce vatandaştan “Sokağa niye çıkıyorsunuz” tepkisi gördü, ardından polisten azar yedi.

Özürlüler Vakfı üyesi engelli vatandaşlar, engelli asansörü bozuk olduğu için engellilerin erişiminde ciddi sıkıntı çektikleri Mecidiyeköy metrobüs durağındaki duruma dikkat çekmek için eylem yaptılar. Engelliler, seslerini duyurabilmek için metrobüs durağına erişimin sağlandığı tek yer olan merdivenin başına gelerek buradan çıkmaya çalıştılar.

Ancak haliyle engeli vatandaşlar merdivenden çıkamazken, buradan geçen bazı vatandaşlar engellilerin “yolu tıkadıkları” gerekçesiyle tepki gösterdi. Bazı kişiler, engelli eylemcilere “Burada ne işiniz var”, “Gidin eyleminizi başka yerde yapın”, “Sokağa niye çıkıyorsunuz” diye bağırdı. Özellikle metrobüs zammına karşı gelişen tepki eylemlerinden beridir duraktan pek ayrılmayan polisler de eylemcilere “Bitirin artık eylemi” diye çıkıştılar.

Engelliler, eylemi bitirmek üzere karar alsalar da, dışarı çıkabilmek için yine yardıma ihtiyaç duyuyorlardı. Eylemcilerden birisi dışarı çıkabilmek için polisten yardım isteyince, polis engellileri “Siz yaptınız, ben niye yardım edeyim?” diye azarladı.

Özürlüler Vakfı Genel Sekreteri, Radikal gazetesine konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Biz metrobüsün ulaşıma uygun olmadığı ve düzeltilmesi noktasında farkındalık oluşturması için bu eylemi yaptık. Sadece tekerlekli sandalyeliler değil, yaşlılar, hamileleler ve nefes darlığı çekenler de metrobüse ulaşamıyor. Herkesin erişimine uygun mekanlar oluşturulmasını istiyorduk. Bir kısmı destekledi, bir kısmı da beş dakika engellenmeye tahammül edemedi. Düşünün ki, engellilerin bütün ömrü böyle geçiyor. Bu tepki onların acizliğini gösteriyor. Çok da şaşırmadık. Türk toplumunun özürlüye bakışını gösteriyor. İnsanların bu durumu anlaması için bizim yaşadıklarımızı yaşamaları gerekmiyor. Bir arkadaşım ömrü boyunca oraya çıkmakta zorlanacakken, onların beş dakikalığına bu sıkıntı yaşaması çok mu önemli?”

(soL - Haber Merkezi)