Dünya Sendikalar Federasyonu'ndan Soma açıklaması

Dünya Sendikalar Federasyonu bir açıklama yayınlayarak Soma'da gerçekleşen faciadan duydukları üzüntüyü dile getirdi. Açıklamada yaşanan bir kaza olmadığı vurgulanırken özelleştirmelere son verilmesini ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin eksiksiz alınması gerektiği ifade edildi.

(soL - Haber Merkezi) Dünya Sendikalar Federasyonu bir açıklama yayınlayarak Soma'da gerçekleşen faciadan duydukları üzüntüyü dile getirdi. Açıklamada yaşanan bir kaza olmadığı vurgulanırken özelleştirmelere son verilmesini ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin eksiksiz alınması gerektiği ifade edildi.

Açıklama şu şekilde:

Dünya Sendikalar Federasyonu Sekretaryası İstanbul'un yaklaşık 250 km güneyinde yer alan Soma'da bulunan Soma Kömür İşletmelerine ait kömür madeninde 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan patlamada 200 işçinin hayatına mal olan ve çok sayıda işçinin yaralanmasına neden olan trajediyi büyük bir üzüntüyle haber almış bulunmaktadır.

Madende en son teknolojinin kullanılmasını ve düzenli bakım yapılmasını engelleyen özel sektör ve kar odaklı mantık ve gerekli güvenlik önlemlerinin uygulanmaması ve emeğin yoğunlaştırılması suçlarının işlenmiş olması, güç kaynağını devre dışı bırakan yangına sebep olan ve yüzlerce işçinin karbon monoksitten zehirlenmesine neden olan patlamanın ardındaki gerçek nedenlerdir.

Bu bir kaza veya münferit bir olay değildir, Türkiye'nin madenlerinde yıl boyunca çok sayıda iş kazası ve ölümcül kazalar yaşanmaktadır. DSF, güvenlik önlemleri almayan kanlı politikalarından dolayı Türkiye Hükümetini ve madenleri işleten şirketleri kınamakta ve halka ait işletmelerin ve doğal kaynakların özelleştirilmesine son verilmesini, madenlerde kullanılan teknolojinin modernleştirilmesini ve işçilerin hayatını korumak için madenlerde güvenlik kontrollerinin ve bütün gerekli önemlerin derhal uygulanmasını talep etmektedir.

Dünya Sendikalar Federasyonu kurbanların ailelerine ve sevenlerine baş sağlığı dilemekte ve kurbanların ailelerinin ve yaralı işçilerin tam olarak tazmin edilmesini talep etmektedir.

DSF Sekretaryası