Karaburun balık çiftliği patronlarının işgali altında: Yöre halkı boyun eğmiyor!

İzmir'in Karaburun ilçesi balık çiftliği patronlarının işgali altında... Aslanburnu'ndan Kaynarpınar'a kadar olan 3 milyon 870 bin metrekarelik alanda Agromey firması tarafından kurulmak balık çiftliği, bölgedeki kooperatif, dernek, muhtarlık ve kitle örgütlerince protesto edildi.

Ozan Akşar

Ege kıyıları balık çiftliği patronlarının işgali altında. Karaburun Yarımadası da, balık çiftliği kurmak isteyen firmalar tarafondan kuşatılmış durumda. Ancak yöre halkı, doğayı ve insan sağlığını tehdit eden balık çiftliklerine karşı örgütlenmeye devam ediyor. 

Karaburun, hafta sonu yeni kurulmak istenen bir balık çiftliğine karşı protesto eylemine ev sahipliği yaptı. Aslanburnu'ndan Kaynarpınar'a kadar olan 3 milyon 870 bin metrekare deniz alanında Agromey firmasınca kurulmak istenen balık çiftliğine karşı Karaburun halkı sokağa çıktı. 

Eyleme Karaburun Kent Konseyi Doğa Koruma Çalışma Grubu, Sualtı Araştırmaları Derneği, Yarımada Su Ürünleri Kooperatifi, dalış kulüpleri üyeleri ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 300 kişi katıldı. Karaburunlu balıkçılar da denizden tekneleriyle protesto eylemine destek verdi. Grup, "Denizlerimiz tükenmesin" ve "Denizime toprağıma havama dokunma" yazılı pankartlar taşıdı.

Grup adına basın açıklamasını Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Çiğdem Akçura okudu.

Akçura şunları söyledi:

"Gerence Körfezi'nden Badembükü Mevkii'ne kadar kıyıları, denizleri balık çiftlikleri ile işgal edilen Karaburun'da, yeni bir balık çiftliği kurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci devam ediyor. Söz konusu balık çiftliği, Karaburun Merkez Mimoza Koyu ile Kaynarpınar Mevkii'ne kadar olan 20 kilometrelik kıyı şeridi ile 3 milyon 870 bin metrekare deniz alanında çok değerli bir doğa ve turizm bölgesine kurulmak isteniyor. Karaburunlular, bugün yine tüm bileşenleriyle birlikte bu balık çiftliği projesine izin vermeyeceklerini duyurmak; denizlerini, deniz canlılarını, kıyılarını, doğayı, kıyı balıkçılığını ve turizmini korumak için Karaburun'da balık çiftliğine dur demek için toplandı. Mavi bayraklı plajlarımızın ve bakir koylarımızın işgal edilmesine, balık çiftliklerinin turizmi yok etmesine, kıyı ve dalyan balıkçılığını baltalanmasına izin vermeyeceğiz. Ülkemizin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan Akdeniz fokunun üreme ve yaşam alanlarını koruyacağız. Karaburunlular olarak yarımadamızın özel çevre koruma alanı ilan edilmesi için bekleyen bakanlar kurulu kararının ivedilikle çıkarılmasını istiyoruz."