AKP patronları yine üzmeyecek: Yeni asgari ücret kaç lira oluyor?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kocaeli Sanayi Odası Eylül Ayı Meclis Toplantısı'nda, asgari ücrette yeni vergi düzenlemesi yapıldığını ve asgari ücretlinin eline geçen aylık ücretin 1.300 TL'nin altına düşmeyeceğini belirtti. Ağbal yaptığı açıklamada, asgari ücret düzenlemesinin aynı zamanda patronlara teşvik niteliği taşıdığını gizlemeye gerek görmedi.

Barış Balkan

Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücrette yeni vergi düzenlemesi yapıldığını ve asgari ücretlinin eline geçen aylık ücretin 1.300 TL'nin altına düşmeyeceğini belirtti. Bakan Ağbal yaptığı açıklamada, asgari ücret düzenlemesinin aynı zamanda patronlara teşvik niteliği taşıdığını gizlemeye gerek görmedi.

Asgari ücret, adı üzerinde, ülkedeki en düşük ücreti belirtir. Asgari ücret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile en geç iki yılda bir belirlenir. Türkiye’de yerleşik olan uygulama asgari ücretin Ocak ve Temmuz aylarında yılda iki kez düzenlenmesidir. Ancak AKP hükümeti geçen seçimlerde asgari ücretin 1300 TL olacağı vaadini gerçekleştirirken asgari ücretin yılda iki kez düzenlenmesi uygulamasını da yılda bire indirdi.

2016 yılı asgari ücreti sadece ocak ayında yüzde 30’luk bir artış almış ve asgari ücret, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç brüt 1.647 TL’ye net ise 1177,46’ya gelmiş oldu.

ASGARİ ÜCRETTE 1300 TL ALDATMACASI

Asgari ücrete yapılan zam ile ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesi aslında bir aldatmacayı ifade ediyor. Asgari ücret en düşük AGİ tutarı olan 123,58 TL’nin eklenmesi ile 1300 TL’yi ancak yakalıyor. Aslında bir asgari ücretlinin AGİ hariç eline geçen gerçek ücreti 1.177,46 TL.

Gelir vergisi kesintisi vergi mevzuatında kümülatif (birikmiş) gelir vergisi tutarına göre kesilir. Kümülatif gelir vergisi dilimleri ise 12.600 TL’ye kadar yüzde 15, 12.600 ile 30.000 TL arası yüzde 20, 30,000 TL ile 69,000 TL arası yüzde 27, 69,000 TL ve üstü için yüzde 35 şeklindedir.

Kümülatif gelir vergisi, işçilerin hangi gelir vergisi dilimine girip girmeyeceğini belirleyen etkendir. Hükümetin asgari ücrete yüzde 30’luk zam yapması ancak gelir vergisi kesinti dilimlerini değiştirmemesi, asgari ücret alan bir işçinin gelir vergisi dilimleri içinde yüzde 20’lik kısıma girmesine neden oluyor. Asgari ücret alan işçilerden bu aydan itibaren yüzde 20 gelir vergisi kesilmeye başlanacak.

Bir asgari ücretlinin yüzde 20’lik gelir vergisi dilimine girmesi ile birlikte asgari ücret net 1.104,17 TL'ye düşecek.

Asgari ücretlinin yüzde 20’lik gelir vergisi dilimine girmesi ile birlikte asgari ücretli birçok işçinin AGİ dahil ücreti 1.300 TL’nin altına düşüyor.

ASGARİ ÜCRETE YENİ DÜZENLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yaptıkları toplantıda, asgari ücretin hiçbir şekilde 1.300 TL'nin altına düşmemesi için çalışma yaptıklarını belirtti ve Maliye Bakanlığı olarak hazırladıkları çalışmayı Başbakan ve ekonomiden sorumlu bakanlara sunduklarını ve toplantının sonunda getirmiş oldukları önerinin kabul edildiğini bildirdi.

EK ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ HESAPLANACAK

Bakan Ağbal’ın ifade ettiği üzere AGİ ile birlikte 1.300 TL’nin altında kalacak olan işçilere ilave AGİ hesaplanacak ve ücret 1.300 TL’ye tamamlanacak.

Bakan Ağbal konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Burada yapılacak olan düzenleme şu; biliyorsunuz asgari geçim indirimi uygulaması var, kişinin evli veya bekar olmasına veya çocuk sayısına bağlı olarak hesaplanan vergiden asgari geçim indirimi düşüyoruz. Yani vergi dairesine ödenecek vergi asgari geçim indirimi nedeniyle azalıyor. Son 3 ayda asgari geçim indirimi uygulamasını bir ileri adıma taşıyoruz. Bir kişinin herhangi bir şekilde geliri bin 300 liranın altına düşmüşse normal hesaplanan asgari geçim indiriminin üzerine ilave asgari geçim indirimi hesaplayacağız.” dedi.

Bakanın aynı açıklamada sarfettiği şu sözler ise asgari ücrette yapılan son düzenlemenin aynı zamanda işverenlere de teşvik olduğunu gözler önüne seriyor: “Dolayısıyla işverenlerin vergi dairesine çalışanlardan dolayı ödeyeceği vergi bu kadar azalacak. Yani bu yerine göre işverenin de yararlanacağı bir teşvik olacak, yerine göre çalışanın da yararlanacağı bir teşvik de olacak.” dedi.

1.300 TL’DEN FAZLA ALANLAR İÇİN HİÇBİR DEĞİŞİKLİK YOK

Ağbal, yapılacak düzenlemenin aylık geliri 1.300 TL altına düşen çalışanlarla ilgili olduğunu belirtti.

Ağbal, “Son 3 ayda bir kısım asgari ücretlinin geliri bin 387 liradan bin 317 liraya düşecek ama hiçbir şekilde bin 300 liranın altına düşmediği için bu gruptaki çalışanlar için herhangi bir düzenleme yapmıyoruz” dedi.

AKP'NİN DÜZENLEMESİ GÖZ BOYAMADAN İBARET

Yani düzenleme, bir kısım asgari ücretli ve asgari ücretin biraz üzerinde alan milyonlarca işçiyi kapsamıyor. Bu işçiler yine, gelir vergisi dilimlerine göre daha fazla vergi ödemeye başlayacaklarından ücretlerinde azalma görecekler. Bu durum, AKP hükümetinin asgari ücrette bu ay yaptığı düzenlemenin de göz boyamadan ibaret olduğunu ve asgari ücretteki azalmanın bir kez daha patronları üzmeyecek şekilde karşılandığını gösteriyor.