Milletvekili danışmanlarının maaşı iki katına çıktı

Milletvekillerinden sonra milletvekili danışmanlarının maaşları da yüzde yüz oranında artırıldı. Artık milletvekili danışmanları 5 bin 400 lira maaş alacak. Vekiller bundan böyle üç danışman çalıştırabilecek.

11 bin liranın üzerinde maaş alan milletvekilleri danışmanlarını da unutmadı. Daha önce 2 bin 500 lira civarında maaş alan milletvekili danışmanlarının maaşı, iki katından fazla artırılarak 5 bin 400 liraya çıkartıldı.

Haber Türk’ün haberine göre önceki gün yürürlüğe giren yeni Teşkilat Kanunu’yla meclis personelinin maaşlarında önemli bir iyileştirme yapıldı. Buna göre milletvekili danışmanlarının maaşı 5 bin 382 TL’ye, 2. Danışman statüsü verilen sekreterlerin maaşı 4 bin 705 TL’ye çıkarıldı. Meclis grubunda bulunan partilerin danışman sayısı artırılarak üçe çıkarıldı. Böylece mecliste grubu bulunan bir partinin milletvekilinin aylık asgari ücret maliyeti, danışmanlarıyla birlikte 27 bin TL civarına çıkmış oldu.

“Eşit işe eşit ücret” dediler ama...
AKP yeni hükümet dönemiyle birlikte “kamuda eşit işe eşit ücret” düzenlemesi getirileceği propagandası yapsa da Sayıştay’ın 2010 yılında milletvekillerine fazladan 3 bin lira maaş ödendiğini rapor etmesi vekilleri öfkelendirmişti.

Sayıştay’ın 2010 yılı Dış Denetim Raporu’nda şu saptamalar aktarılmaktaydı:

“Kadro maaşı alan Başbakanlık Müsteşarı’na göre milletvekili ödeneği 5.825 TL’dir. Bunun yarısı olan yolluk ise 2.912 TL olmak üzere net 8.737 TL’dir. Oysa sözleşmeli Başbakanlık Müsteşarı’nın maaşına göre, milletvekiline dönen miktar 7.424 TL ödenek, yarısı olan 4.235 TL yolluk olmak üzere toplam 11.659 TL’dir. Aradaki fark ise 2.922 TL’dir. Böyle bir uygulamanın olamayacağı düşüncesi ile milletvekili ödenek ve yollukları hesabında Bakanlar Kurulunca, Başbakanlık Müsteşarı için belirlenen en yüksek göstergeler esas alınmaktadır.”

Raporun kamuoyuna yansıması üzerine Meclis Başkanı Cemil Çiçek, “Haksız suçlamayı kabul edemem, milletvekillerini birilerinin hakkını haksız yere aldı durumuna düşürmeye kimsenin hakkı yok” diyerek tepki göstermişti. Yeni düzenlemeyle Cemil Çiçek’in danışmanları da 6 bin 446 TL maaş alacak.

Başkakan Erdoğan da milletvekili maaşlarını yetersiz bulduğunu daha önce çeşitli defalar ifade etmişti. Erdoğan 2005 yılı Haziran ayında bir konuşmasında “Milletvekilleri zor geçiniyor bunu bilesiniz. Çok dardalar” sözleriyle, çoğunluğu asgari ücretle “geçim savaşı” veren halka milletvekillerinin sıkıntılarından bahsetmişti.

(soL – Ekonomi)