Çalık'a var, Doğan'a yok

Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Çalık Enerji'ye, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde dört yıl süre ile petrol araması için dört ayrı ruhsat verdi.

soL (HABER MERKEZİ) Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Çalık Enerji'ye sahip olduğu dört arazide petrol araması için ruhsat verdi.

Aydın Doğan ile AKP arasındaki atışmaların eneri sektörü başlığında yoğunlaştığı dönemde yürürlüğe giren bu kararın tartışmaların bir parçası olarak gündeme geleceği düşünülüyor.

Atışmalar şiddetleniyor
Ceyhan'da kurulması planlanan petrol rafinerisi konusunda aralarında Çalık Grubu ve Doğan Grubu'nun olduğu dört firma başvuruda bulunmuş, Aydın Doğan bu başvurular konusunda AKP'nin rafineri projesini Çalık Grubu'na peşkeş çektiğini öne sürmüştü.

Dün Çalık Grubu'ndan konuya dair resmi bir açıklama yapıldı ve Doğan'ın CHP Genel Başkanı Baykal tarafından da tekrarlanarak gündeme getirilen iddiaları yalanlandı. Ayrıca AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da konuya dair bir açıklama yaparak, Aydın Doğan'ın rafineri başvurusunda arazinin kendisine bedelsiz tahsis edilmesini istediğini ve reddedildiği için bu iddiaları dile getirdiğini öne sürdü.

Tencere dibin kara...
AKP'nin daha önce de Ceyhan-İsrail boru hattının inşaatı konusunda Çalık Holding için lobi faaliyeti yürüttüğü ortaya çıkmıştı. Yaklaşık bir yıl önce yayınlanan bazı haberlerde, "Dışişleri Bakanlığı'nın 30 Kasım 2005 tarihli 'gizli' damgalı yazısıyla, İsrail hükümetinden Ceyhan-İsrail arası boru hattı projesi çalışmalarının, ihalesiz olarak Çalık Grubu'na verilmesini istediği" öne sürülmüştü. Bu iddialar sonrasında ilgili Dışişleri yazısı ile de desteklenmişti.

Ceyhan-İsrail boru hattı, Samsun-Ceyhan boru hattı ve Ceyhan rafinerisi aynı projenin parçalarını oluşturuyor. Petrol Ofisi'ni yok pahasına kapatıp enerji sektörüne girmiş olan Doğan Grubu ile Genel Müdürü Başbakan Erdoğan'ın damadı olan Çalık Grubu, bu projenin sahibi olmak için mücadele ediyor. Rekabet şiddetlendikçe, ortaya dökülen kirli çamaşırların miktarının da artacağı düşünülüyor.