Suriyeli piskopos: 'Ülkemizi savunmak için ölmeye hazırız'

Suriyeli piskopos, Suriye'de yaşanan savaşı anlatıyor. Kendilerine Esad'ın değil Suriye dışından gelen militanların saldırdığını söyleyen piskopos “ülkemizi savunmak için ölmeye hazırız” diyor.

Suriye doğumlu bir Arap olan Ortodoks Kilisesi Piskoposu Luke, Suriye'de yaşanan savaşı anlatıyor. Şam'ın Eski Şehir'inde Maruni Katedrali'nde Russia Today muhabiri Nadezhda Kevorkova'ya konuşan Luke, Suriye'de Müslümanlar ve Hristiyanların barış içinde yaşadığını ve yabancı militanlara karşı ortak bir mücadele verdiğini söylüyor.

Katedral, Hristiyan nüfusun yoğunlukta olduğu Bam Tuma bölgesinde bulunuyor. Burası aynı zamanda, 21 Aralık 2012 tarihinde BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi'nin Suriye ziyareti sırsında, muhaliflerin bomba yüklü araçla düzenlediği saldırı sonucu 13 kişinin hayatını kaybettiği yer.

“Suriye halkı biziz ve yabancılar bizi öldürüyor”
Arapça konuşan ve Müslümanların “kardeşi” olduğunu söyleyen Luke, “Suriye'de yaşananlar Tanrı'nın gazabının bir işareti mi?” sorusuna, “Öyle olduğunu düşünmüyorum. Burada yaşanan olayların inançla hiçbir ilgisi yok” diyerek cevap veriyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

Eğer biz yabancılar tarafından öldürülüyorsak, bu Tanrı'nın bize kızgın olduğu anlamına gelmiyor. Bu kutsal ülkede insanlar Tanrı'ya inanıyor ve onlar bu yüzden bizi yok etmek istiyor. Bu savaş, Suriye'nin dışından başlatıldı. Saldırı altında olan bütün Suriye halkı. Bu insanlar Suriye halkının çıkarlarını gözettiğini söylüyor ama bu doğru değil. Suriye halkı biziz ve onlar bizim ülkemize dışarıdan gönderildiler.

“İnsanlar kiliselerden daha önemli”
Militanların Ortodoks Kiliselerini hedef alıp almadığıyla ilgili bir soru üzerine “Onlar insanları öldürüyor. İnsan hayatı umurlarında değil. Ve bu, kiliselerden ve katedrallerden daha önemli. Çünkü, eğer insanlar yoksa katedrallere de ihtiyaç yok” diyen Suriyeli piskopos, muhaliflerin, Harasta, Arbin, Zabadani, Dera, Halep ve Şam çevresindeki birçok kiliseye ve Hristiyan Suriyelilere saldırdığına tanık olduğunu belirtiyor.

Muhaliflerin saldırıları sonucunda Rakka'daki katedralin çok ciddi hasar gördüğünü, buradaki rahiplerin işkenceden geçirilerek öldürüldüğünü söyleyen Luke, şu anda iki rahibi kurtarmaya çalıştıklarını ifade etti.

“Müslümanlar bizi koruyor”
Suriye Ordusu'nda farklı topluluklardan insanlar olduğunu ve bunların sadece bir ülkenin vatandaşı olduğuna dikkat çeken Luke, genç Müslümanların içinde bulundukları katedral ve diğer kiliselerin bulunduğu bölgeleri koruduğunu kaydetti.

“Ülkemizi savunmak için ölmeye hazırız”
Militanlar arasında Hristiyan olmadığını ancak merkezi İstanbul'da olan Suriye Ulusal Konseyi'nde (SUKO) iki Hristiyan olduğunu söyleyen Suriyeli din adamı, bu kişilerin ahlak ve vicdandan yoksun olduğunu kaydetti. Luke'un bahsettiği bu kişiler ise biri SUKO Başkanı George Sabra ve diğeri Mişel Kilo.

“Bunlar Hristiyan mahallelerinde ateş açan ve rahipleri öldüren militanların liderleri diyen” Luke, “Bizim genç neslimiz ve Müslümanlar birlikte savaşıyor. Ülkemizi ve halkımızı savunmak için ölmeye hazırız” diyerek sözlerine devam ediyor.

“Müslümanlarla eşit haklara sahibiz”
Suriye'de Müslümanlar ve Hristiyanların ibadet hakkı da dahil olmak üzere eşit haklara sahip olduğunu ve barış içinde yaşayabildiklerini vurgulayan Luke, Suriye'nin her yerinde ibadet edebildiklerini ifade ediyor.

(soL- Dış Haberler)