Shell cinayeti ortaya çıktı

Petrol tekeli Shell, Nijeryalı çevre ve insan hakları savunucusu 9 kişinin öldürülmesinde rol aldığını itiraf etti. Hollanda-İngiliz şirketi Shell 15,5 milyon dolar tazminat ödeyecek.

soL (DIŞ HABERLER) Nijerya'da çevre ve insan hakları savunucusu 9 kişinin öldürülmesinde hükümetle işbirliği ile yaptığı ortaya çıkan petrol tekeli Shell, öldürülenlerin ailelerine 15,5 milyon dolar tazminat ödeyecek.

Shell'e karşı açılan ve 3 yıldır devam eden dava, şirketin öldürülenlerin yakınlarına tazminat ödemeyi kabul etmesiyle sona erdi.

Nijerya'nın Shell karşıtı çevre ve insan hakları savunucusu Ken Saro Wiva ve 8 arkadaşı, 1995 yılında askeri hükümet tarafından Shell karşıtı eylemlerinden dolayı yargılanarak idam edildi. Wiva, Shell şirketinin ülkenin güneydoğusunda, Nijer Deltası'ndaki faaliyetlerinin yöredeki Ogoni halkına büyük zarar verdiğini söyleyerek, şirkete karşı şiddet içermeyen eylemler düzenliyordu. Wiva, şirkin, ülkedeki askeri rejimin artan baskılarına da ortak olduğunu söylüyordu.

Wiva ve arkadaşlarının aileleri ABD dışında meydana gelen insan hakları ihlallerine karşı dava açarak mahkeme gündemine getirmeyi kabul eden 1789 yılına ait yasaya dayarak açılmıştı. Davanın Ogoni halkının Shell'e karşı açacağı davalara emsal teşkil edeceği belirtiliyor.

Shell yetkilisi ise tazminat ödeyerek "uzlaşmaya çabaladıklarını" anlattı ve öldürülenlerin yakınlarına "jest yaparak" acılarını paylaştıklarını söyledi. Yetkili, tazminat ödemelerinin "suçu itiraf etmeleri" anlamına gelmediğini savundu.

Ogoni halkı Wiva'nın yolundan giderek Shell'e karşı dava açmaya hazırlanıyor.