Salih Müslim: 'Irak Kürdistanı'nı model olarak görmüyoruz'

Suriye'nin en güçlü Kürt örgütü PYD lideri Salih Müslim, Irak'taki özerk Kürdistan yerine Avrupa Birliği modelinin Suriyeli Kürtler için daha uygun olduğunu söyledi. Müslim, Türkiye'yi Suriye muhalefeti ile Kürtler arasında sorun yaratmakla suçladı.

Rudaw'ın haberine göre, Londra'ya yaptığı diplomatik ziyarette konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) lideri Salih Müslim, Suriye, İran ve Irak'taki Kürtler'in hep birlikte Orta Doğu'da bir demokratik konfederasyon kurabileceğini, o zaman sınır değişikliklerine ihtiyaç duyulmayacağını belirtti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani ile olan ilişkilerine de değinen Müslim, Barzani'nin önerdiği Erbil mutabakatına karşı olmadıklarını, diğer Kürt partileriyle olan gerginliklerinin yerel ve önemsiz olduğunu iddia etti. Ancak Müslim, Barzani'nin Suriye'de sadece PYD dışındaki Kürt partilerine elini uzatmasını ve Suriye Kürtlerinin iç işlerine karışmasını istemediklerini de sözlerine ekledi.

KurdWatch isimli bir örgüte göre ise, PYD ile Azadi Partisi arasındaki gerginlik sürüyor. Azadi Partisi PYD ve PYD'nin silahlı gücü olan YPG'ye karşı bir miting düzenlerken, YPG milislerinin Kürt Demokratik Partisi'nden 74 kişiyi gözaltına aldığı iddia ediliyor. PYD, Azadi Partisi'ni "Kürtleri öldürmekle" suçlarken, bu örgütle masaya oturmayı reddediyor.

Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere seyahatleriden sonra Moskova'da da Suriye ve Kürtler konulu bir konferansa katılan Müslim, "Hükümetler sesimizi duymak istemese bile Kürt halkının taleplerini iletmek için her kapıyı çalmalıyız" dedi.

Kürtler ve Araplar arasında bir çizgi çekmek istemediklerini söyleyen Müslim, "taleplerimize bölünmüş değil, birleşik bir Suriye'de ulaşmak istiyoruz" dedi. PYD lideri, Irak Kürdistanı ile durumlarının farklı olduğunu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ni kendilerine bir model olarak görmediklerini de kaydetti.

(soL - Dış Haberler)