Muhalifler MANPAD tipi füzelerle helikopter düşürdü

İnternete yüklenen bir videoda bir süredir taşınabilir hava savunma sistemi MANPAD’a sahip olduğu söylenen Suriyeli silahlı grupların bir helikopteri düşürürkenki görüntüleri yer alıyor. Bu füzelerin kim tarafından muhaliflere sağlandığı konusunda ise Türkiye, Fransa ve ABD ve bazı Arap ülkelerinin isimleri geçiyor.

İnternette Salı günü yayınlanan bir videoda, Suriyeli muhalif grupların MANPAD adı verilen ısıya duyarlı ve omuzdan ateşlenen hava savunma sistemi ile Suriye ordusuna ait askeri bir helikopteri düşürdüğü görülüyor.

Daha önce de muhaliflerin MANPAD füzelerine sahip olduğuna yönelik iddialar internette yayınlanan fotoğraf ve videolarla belgelenmişti. Ancak bu silahların kim tarafından muhaliflere sağlandığı konusunda henüz hiçbir ülkeden resmi bir açıklamada gelmezken, silah sağlayıcı ülkeler arasında ABD, Fransa, Türkiye ve bazı Arap ülkelerinin isimleri geçiyor.

New York Times’ın haberine göre, aşağıdaki ilk videoda, Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait bir helikopter muhaliflerin fırlattığı bir füzeyle motor kısmından vuruluyor:

İkinci videoda ise, helikopterin vurulma sonrasındaki görüntülerini izliyoruz. İsabet alarak alevler içinde kalan helikopter yarı kontrollü bir şekilde inmeye çalışırken, videoda muhaliflerin “roket” anlamına gelen “sarook” bağırışları duyuluyor:

Haberde, muhaliflerin önceki aylarda Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklara makineli tüfeklerle saldırdığı ancak bu örnekte, fırlatılan mermiyi izleyen duman ve uçağın bulunduğu yüksekliğin, helikopteri vuranın bir füze olduğunu gösterdiği ifade ediliyor.

Muhaliflerin sahip olduğu uçaksavar füzelerinin kim tarafından sağlandığı tartışmaları ise sürüyor. Bazı muhalif komutanlar yaptıkları açıklamalarda füzelerin Suriye ordusuna ait cephanelerden ele geçirdiklerini söylerken, bazıları ise bu silahların yabancı ülkelerden alındığını ifade ediyor.

Washington Enstitüsü Yakın Doğu Uzmanı Andrew J. Tabler, muhaliflerin roketlere sahip olmasını “Büyük bir olay ama şaşırtıcı değil” diyerek nitelendirirken, “yabancı ülkelerin” Doha’da düzenlenen toplantılar sonucunda oluşturulan Suriye Ulusal Koalisyonuna daha sofistike silahlar sağlanması konusunda düzenledikleri “gizli görüşmelere” dikkat çekiyor.

Zira bu toplantılardan sonra özellikle Arap ülkeleri ve Fransa oluşturulan yeni koalisyonu Suriye halkının meşru temsilci olarak tanımış ve Suriye muhalefetine daha kompleks silahlar sağlanması konusunda girişimlerde bulunmuştu.

Bununla birlikte, haberde, geçtiğimiz aylarda muhalif bir komutanın az sayıda ısıya duyarlı Sovyet yapımı füze teslim aldıklarını ve bu füzelerden bir tanesiyle bir helikopter düşürdüklerini belirttiği açıklamasına yer veriliyor.

Aynı kişi, Suriye ordusu üslerinden ağır makineli silahlar ele geçirdiklerini ve daha fazlasını Libya’dan Katar yoluyla aldıklarını sözlerine ekliyor.

“Libya’nın kayıp silahları Türkiye üzerinden muhaliflere veriliyor”
Ekim ayı ortasında, Amerikan haber kanalı NBC News, muhaliflere dayandırdığı bir haberde Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu isimli silahlı gruba iki düzine civarında MANPAD füzesi verdiğini yazmış, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ise, NATO’nun Libya müdahalesi sonrasında, Libya ordusunun envanterinde bulunan MANPAD’ların Ortadoğu'da kara borsaya düştüğünü ve bunların bazılarının Suriye'de olma ihtimali olduğunu iddia etmişti.

Times gazetesi ise Eylül ayında, Suriyeli muhaliflere sağlanan silahların Türkiye üzerinden sevkiyatının yapıldığını ve NATO’nun Libya müdahalesi sırasında ortadan kaybolan binlerce silahtan bir kısmının bunlar olabileceğini yazmıştı.

Rusya: “ABD uçaksavar silahlarının sevkiyatına göz yumuyor”
Russia Today’in Ekim ayındaki bir haberde, Rusya'dan yapılan bir açıklamada da Dışişleri sözcüsü Alexander Lukashevich, “Evet ABD, Suriyeli militan gruplara taşınabilir uçaksavar füzeleri sağlamıyor ancak Suriye’de faaliyette bulunan yasadışı militan gruplara çeşitli silahların sağlanması konusunda ABD’nin iyi bir şekilde bilgilendirildiği ise sır değil” diye konuşmuştu.

Rusya Genelkurmay Başkanı ise yaptığı bir açıklamada, Rusya’nın Suriye'de Esad rejimine karşı savaşan muhaliflerin çeşitli ülkelerde üretilen MANPAD tipi uçaksavarlara sahip olduğunu ve bunlar arasında ABD yapımı Stinger füzelerinin de yer aldığına dair istihbarata sahip olduklarını belirtmişti.

(soL- Dış Haberler)