Microsoft da ABD'ye çalışıyormuş

ABD'nin istihbarat skandallarını ortaya koyan eski ajan Edward Snowden, bilişim tekeli Microsoft'un da istihbarat örgütlerine yardım ettiğini söyledi.

ABD için çalışırken "köstebek" haline gelen ve ABD istihbaratının dünya çapındaki skandallarını ortaya çıkartan Edward Snowden, bilişim dünyasının tekeli Microsoft'un da istihbarat servislerine yardımcı olduğunu söyledi.

Guardian'ın Snowden'den elde ettiği belgelere göre, Microsoft hem Ulusal Güvenlik Servisi (NSA), hem de FBI ile koordineli çalışıyor. Şirket, NSA'yı kendi şifreleme sisteminden kurtarmak için ona yardımcı oluyor. NSA bu sayede sohbet servisi olan Outlook.com'a giriş yapabiliyor. NSA aynı zamanda Outlook.com ve Hotmail'in şifreleme-öncesi aşamalarına giriş yaparak e-postalara ulaşabiliyor.

Microsoft bu yıl boyunca FBI ile birlikte çalışarak, NSA'nın Prism* aracılığıyla "cloud storage"** servisi olarak bilinen SkyDrive'a erişimini kolaylaştırdı. SkyDrive'ın dünya çapında 250 milyon kullanıcısı bulunuyor. Yine FBI'ın Veri Yakalama Birimi ile de çalışan şirket, Outlook.com'un takma adla kullanıcılara e-posta imkanı tanıyan hizmetinin yaratabileceği potansiyel konuları "anlamak" için çalışmış.

Geçtiğimiz Temmuz ayında, yani Microsoft'un Skype'yi almasından 9 ay sonra, NSA Prism aracılığıyla Skype'deki görüşmelerin kayıt altına alınmasında 3 kat daha etkili olduklarını böbürlenerek anlatmış. Aynı zamanda Prism aracılığıyla NSA'nın elde ettiği veriler FBI ve CIA ile de paylaşılıyor.

*Prism: ABD Ulusal Güvenlik Servisi'nin (NSA) kendi iç yazışmalarında kullandığı bir kod adı. Geçtiğimiz ay Guardian ve Washngton Post tarafından ortaya çıkartılan bu program, NSA'ya Apple, Google, Microsoft ve Facebook gibi şirketlerin sunucularına doğrudan erişim imkanı tanıyor. NSA böylece milyonlarca kullanıcının kişisel bilgilerini, yazışmalarını ve görüntülerini arşivliyor.

**Cloud Storage Service: Bu servisle birlikte, son yıllarda büyük bir sorun haline gelmeye başlayan verilerin fiziksel arşivlenmesi yerine, akla gelebilecek bütün verilerin uzaktan erişiminin sağlanması ve fiziki depolamanın azaltılması hedefleniyordu. Ancak hizmetin yaygınlaşması ile birlikte, büyük güvenlik sorunlarını da beraberinde getirdiği ortaya çıktı.

(soL - Dış Haberler)