Libya'da muhalif vahşeti

Libya'da vahşice öldürülmüş insanlara ait cesetlerin atıldığı bir toplu mezar daha bulundu. Muhalifler tarafından gerçekleştirildiği düşünülen bu katliam, Batılı insan hakları örgütlerini bile tedirgin etti.

Libya’da muhaliflerin kontrolündeki Nafusa dağlarındaki El Kavaliş kasabasında yeni bir toplu mezar bulundu. Mezarın etrafındaki kan lekeleri katillerin işlerini aceleyle yaptıklarını gösteriyor.

Olay yerine gidenlerin gördükleri manzara dehşet verici. Görgü tanıklarının bildirdiğine göre, üzerlerinde Kaddafi taraftarlarının giydiği yeşil üniformalar bulunan kişilerden birinin kafası kesilmiş, bir diğerinin pantolonu indirilmişti. Kim olduğu bilinmeyen bu insanların nasıl ve kimler tarafından öldürüldüğü de bilinmiyor. Ancak bölgenin muhaliflerin kontrolünde olması nedeniyle, bu katliamın muhalif kuvvetlerce gerçekleştirildiği duşünülüyor. Böyle durumlarda uluslararası medyayı olay yerine çağırarak, olayı “Kaddafi güçlerinin vahşeti” olarak gösteren muhaliflerden de bu kez ses çıkmıyor.

Cesetler, Daily Telegraph gazetesi tarafından görüntülendi ancak kimliklerin belirlenmesi bölgedeki muhaliflerce engellendi. Daha sonra alan buldozerle düzeltildi ve cesetler yok edildi.

Bu olay, Batı tarafından desteklenen muhaliflerin insan hakları ihlallerine bir yenisini daha ekledi. Geçtiğimiz hafta İnsan Hakları İzleme Örgütü bu tür ihlallerle ilgili gözlemlerini aktarmıştı.

Daily Telegraph gazetesi de Kaddafi taraftarlarının yaşadığı El Avaniya köyünde evlerin, dükkanların ve okulların yıkıldığını ve yağma edildiğini bildirdi.

Muhalif birliklerin ilerlemesi durumunda, bu tür ihlallerin artacağından endişe ediliyor.

Libya’ya operasyon düzenleyen ve muhalifleri destekleyen NATO, Kaddafi’nin insan hakları ihlallerini bahane olarak göstermişti.

Geçtiğimiz günlerde hem Uluslararası Af Örgütü hem de İnsan Hakları İzleme Örgütü, muhalif güçlerin yargısız infaz ve işkence yaptığına ilişkin kanıtlara ulaştığıklarını açıkladı. Ancak bu örgütler, ihlallerin Kaddafi güçlerinin ihlalleriyle karşılaştıralamayacağını da iddia ettiler.

Kısa süre öncesine kadar muhaliflerin uyguladıkları şiddete ve ihlallere dair uyarılara rağmen, NATO ve Batılı insan hakları örgütleri bu tür iddiaları reddediyordu.

(soL-Dış Haberler)