'Kuzey Kore Dünya Kupası'nda final oynadı' yalanı nereden çıktı?

Günlerdir anaakım medyada, "sansürcü" Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin halka yalan söyleyerek ülkenin milli takımının Portekiz'le Dünya Kupası finali oynadığını yazdı. Ancak medyada dolaşan bu haberler, tamamen bir kara propaganda ürünü.

(soL - Dış Haberler) Günlerdir yurtdışındaki ve yurtiçindeki medya kuruluşları, Kore Demokratik Halk Cumhuriyet'nin resmi televizyon kanalının, halkı yanıltarak, Dünya Kupası finalinde KDHC ile Portekiz'in karşı karşıya geleceğini yayımladığını iddia ediyordu.

Youtube'da 11 Temmuz'da "Korea News" kullancı adıyla yayımlanan videoda, kadın bir spikerin devlet televizyonunda, KDHC'nin Portekiz'le Dünya Kupası finalini oynacağını söylediği duyuluyordu. Yayımlanan görüntülerde, KDHC'nin "yarı final" maçının önemli anları gösteriliyor, yine KDHC lideri Kim Jong-un, bir ekrandan kalabalığı selamlıyordu. Haberde, KDHC'nin grup maçlarında Japonya'yı 7-0, Çin'i 2-0 ve ABD'yi de 4-0 mağlup ettiği bildiriliyordu.

KDHC'de maçlar yayımlanmıyor mu?
Aslında videoyu izleyen herkes, ortada bir tuhaflık olduğunu fark etmişti. Örneğin Yahoo Sports bile, hemn spiker kadının diyalektinde bir tuhaflık olduğunu, hem de dudakları ile sesi arasında bir senkronizasyon sorunu olduğunu yazmıştı.

Ancak daha önemli olan nokta, KDHC'nin "sansürcü" devlet televizyonunun halkı bu şekilde aldatabileceği düşüncesi. Sözde haberde ortaya atılan iddianın gerçekle hiçbir ilgisi bulunmuyor çünkü KDCH'de televizyonlar, Dünya Kupası'nda bütün maçları -bir bölümü banttan olsa da- yayımladılar!

Dünyada videoyu milyonlarca kişi izlerken, Türkiye'de de Yeni Şafak, CNN Türk gibi medya kuruluşları, haberin doğruluğunu araştırmadan yayımlamayı tercih ettiler.

İşte o "haber":