İsrail vurdukça 'Allahu Ekber' diye bağırıyorlar

İsrail'in saldırısının ardından olayla ilgili detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Yapılan açıklamalarda İsrail silahlı muhalif gruplar arasındaki işbirliğine dikkat çekilirken, İran, Suriye'ye destek mesajı verdi.

Bugün sabah İsrail tarafından Şam’a düzenlenen füze saldırısına dair detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde İsrail’e ait füzeler Şam’ın dışında bulunan Kasyun Dağı civarındaki Cemraya Askeri Araştırma Merkezi’ni vurmuşlardı. AFP’ye açıklama yapan İsrailli üst düzey bir yetkili saldırıların hedefinin, Şam Havaalanı yakınlarında Lübnan Hizbullahı’na taşınmak üzere depolanmış İran’a ait füzeler olduğunu belirtti. Diğer yandan RT’de yer alan bir haberde, saldırıya hedef olan Kasyun Dağı ile Şam Havaalanı’nın kentin farklı taraflarında bulunması nedeniyle, saldırının daha karmaşık bir planın parçası olma ihtimaline dikkat çekiliyor.

Saldırının ardından ölü ve yaralı sayısına dair henüz resmi bir açıklama gelmedi. Öte yandan Lübnan ve Suriye medyasında saldırı sonucu üç yüze yakın Suriye askerinin öldüğü ve yüzlercesinin de yaralandığına dair haberler yer alıyor., Hizbullah’a yakın çizgisiyle bilinen Manar TV’nin haberinde bir İsrail uçağının Suriye Hava Kuvvetleri tarafından düşürüldüğü ve olaydan sağ kurtulan iki İsrailli pilotun sorgulanmak üzere Şam’a götürüldüğüne dair iddialara yer verildi. Söz konusu haberlerin hiçbirisi henüz resmi olarak teyid edilmiş değil.

Suriye ve İran tepki gösterdi
Suriye devlet televizyonunda yer alan bir haberde İsrail saldırısının, Suriye ordusunun muhaliflere karşı son zamanlarda elde ettiği zaferlerle ilgili olduğu belirtildi. Söz konusu haberde olay, “İsrail’in bu saldırısı, şanlı ordumuzun saldırıları karşısında gerileyen terörist grupların moralini yükseltme girişimidir” diye yorumlandı.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’da yer alan haberde ise olaya dair şu ifadeler yer aldı:

“Bu son İsrail saldırısı, ordumuzun çeşitli bölgelerde silahlı terörist gruplara verdirdiği kayıplar sonucu bu gruplar üzerinde oluşan baskıyı hafifletme yönünde açık bir girişimdir.”

Öte yandan, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal el-Mikdat da bugün CNN Sunday’a yaptığı açıklamada, saldırının “savaş ilanı” anlamına geldiği yönünde ifadeler kullandı.

Gün içinde bir açıklama da İran’dan geldi. İran Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Ahmet Rıza Pürdestan, saldırının ardından Suriye ordusuna eğitim amaçlı yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi. İran adına basına konuşan bir diğer isim, İran Savunma bakanı Ahmet Vahidi ise “İsrail’in Suriye’ye yaptığı saldırı, Suriye’deki paralı teröristlerin ve onları destekleyenlerin Siyonist İsrail rejimi ile olan ilişkisini ortaya çıkarmış oldu” diye konuştu.

Muhalifler İsrail ile işbirliği mi yapıyor?
İsrail’in son zamanlarda yoğunlaşan saldırılarıyla silahlı muhalif gruplar arasındaki ilişkiye dair pek çok yorum yapılıyor. İsrail’in daha önce de gerçekleştirdiği benzer saldırılara imkan veren olay, Şam’ın güneyinde bulunan ve İsrail saldırılarına karşı ülkenin güvenliğini sağlayan Marj el Sultan Hava Üssü’nün ÖSO militanları tarafından ele geçirilmesi ve hava savunma sistemlerinin tahrip edilmesi olmuştu.

ÖSO militanları, güneyden gelen saldırılara karşı ülkenin güvenliğini sağlayan Marj el Sultan Hava Üssü’nü ele geçirmiş ve tahrip etmişlerdi.

Nitekim İsrail, bu sabotajın ardından geçtiğimiz Ocak ayında yine Cemraya Askeri Araştırma Merkezi’ne hava saldırısı düzenlemişti.

Bugün yaşanan saldırıların ardından ise, silahlı muhalefetin “fırsatı” değerlendirip bölgede mevzi kazanmaya çalıştığı iddia ediliyor. RT’de yer alan haberde gece saat 2 sularında meydana gelen patlamaların ardından bölgede çatışma sesleri duyulduğu iddia ediliyor. Konuyla ilgili henüz kesinleşmiş bilgi bulunmuyor. Ancak internete muhalif gruplarca yüklendiği öne sürülen videoda patlamaların ardından tekbir sesleri duyuluyor.

(soL -Haber Merkezi)