İngiltere'de kölelik de sürüyor

İngiltere'de Kraliçe'nin tahta çıkışının 60. yılı törenlerinde çalışan güvenlik görevlilerinin parasız çalıştırıldığı, çamurda kamp kurmaya zorlandıkları ve saatlerce soğukta bekletildikleri ortaya çıktı. Böylece ülkede sadece monarşinin sürmediği, köleliğin de devam ettiği görülmüş oldu.

Kraliçe'nin tahta çıkışının 60. yıldönümü gösterileri İngiltere'de sadece monarşinin değil köleliğin de sürdüğünü gösterdi.

Guardian'ın haberine göre, Thames Nehri'nde yapılan geçit törenlerinde güvenlik görevlisi olmak üzere getirilen kişilere geçit törenine kadar Londra Köprüsü altında uyumaları söylendi. Hükümetin İş Programı kapsamında Bristol, Bath ve Plymouth'tan getirilen 80 kişi otobüslerle Londra'ya taşındı. Kutlamadan önceki gece Londra Köprüsü altında gecelemek zorunda kalan iki işçi, 24 saat boyunca tuvalete gidemediklerini, kutlamalar boyunca 14 saatlik vardiyalar halinde çalıştıktan sonra Thames Nehri kıyısında yağmurda bataklığa dönen bir kampa götürüldüklerini söylediler.

Muhteşem gösteriyi bir de işçiden dinleyelim
Genç bir işçi, 12 milyon pounda patlayan ve 1000 kayık ile Kraliyet Ailesi'nin sükse yaptığı nehir gösterisinde Londra Köprüsü ile Tower Köprüsü arasında görevli olduğunu söyledi. İşçi, Close Protection UK adlı güvenlik firmasının güvenlik ihalesini kazandığını belirtti. Close Protection UK, üç gün süren kutlamalarda 30 kişiyi para ödemeksizin, 50 kişiyi de İngiltere standartlarında çok düşük bir ücret olan saatlik 2,8 pounda (7,8 TL) çalıştırdığını ifade etti. Firmadan bir sözcü, bedava çalıştırmaların olimpiyat hazırlıklarında işçilerin maruz bırakılacakları koşullara yönelik bir deneme olduğunu belirtti. Zira aynı firma, olimpiyatlar için de benzer bir ihaleyi kazanmış durumda. Firma, bedavaya çalıştırılanların üç günlük tatilin iki gününde çalışmalarının beklendiğini açıkladı.


Londra Köprüsü altında bekleyen işçiler

Firma tarafından çalıştırılan bir kadın işçi, Bristol'den saat 23.00'da alındıklarını ve Londra'ya Pazar sabahı 03.00'da vardıklarını söyledi. “Hepimiz otobüsten indik ve 20 dakika yolun kenarında bekletildik. Daha sonra onları takip etmemiz söylendi. Londra Köprüsü'nin altına kadar takip ettik. Orada gece kamp yapmamızı söylediler... Yağmur yağıyordu ve hava çok soğuktu.” dedi.

30 yaşındaki bir görevli de Guardian'a köprünün altındaki koşulların “soğuktu, ıslaktı ve bize başımızı koyup uyumamız söylendi” dedi. “Beton zemin nedeniyle bir tente kurmak bile mümkün değildi” dedi.

Kadın işçi, sabah 05.30'da uyandırıldıklarını, kendilerine bir çift bot, güvenlikçi pantolonu ve tişört verildiğini söyledi. “Kadınların minibüste kıyafet değişikliği yapacaklarını söylediler ve minibüse gittim. Ancak kitliydi ve kapısını açamadılar. Kapıyı açacak birisinin gelmesini bekledim, ancak kimse gelmedi. Dolayısıyla herkesin önünde dondurucu bir soğukta ve yağmurda soyunduk ve giyindik” dedi. Erkekler ise köprünün altında üstlerini değiştiler.

Kadın görevli, kraliyet gösterisinden sonra grup olarak Essex'de bulunan Theydon Bois'de kamp yerine gittiklerini ve orada karanlıkta çadırlarını kurduklarını söyledi.

Kadın işçi, “Londra güzel bir deneyim gibi görünüyordu ama bizi yağmur altında bıraktılar. Kimsenin böyle bir muamelede bulunmaya hakkı yok, bedava çalıştırılmayı hak etmedik. Köprü altında uyumaya zorlanmak ve yemek için beklemek çok kötü bir muamele” dedi. Erkek bir işçi ise, “Hayatımdaki en kötü deneyimdi. Biz sürü işim oldu, bir sürü kötü işim de oldu. Ancak bu en kötüsüydü” dedi.

İki işçi de kendilerine ücret alacaklarının söylendiğini, ancak Cumartesi akşamı otobüse bindiklerinde, yapacakları işe karşılık para ödenmeyeceği, ve eğer kabul etmezlerse olimpiyatlardaki iyi ücretli görev için onları düşünmeyeceklerinin söylendiğini aktardı.

Kölelik için ne bahane bulundu?
Close Protection UK'de müdür olan Molly Prince ise, çalışanlarının koşullarına dikkat ettiklerini ve işe yeni başlayanları çok ciddi bir şekilde "kolladıklarını” iddia etti. Prince şunları söyledi:

“Jubileye katılan elemanlar eğitimlerini tamamlıyorlar ve bundan sonraki sınıf için eğitimlerini ve önceki iş tecrübelerini de dikkate alarak NVQ İkinci Seviye pozisyonu için değerlendiriliyorlar. Belirli niteliklerini tamamlamak için sahadaki bir çalışma ortamında değerlendirilmeleri son derece önemli. Festivalin doğası ve bu tarz çalışma, gece otobüste uyuyarak seyahati ve sabah çok erken kalkmayı gerektiriyor. Bu işin doğası bu.... Zor iş ve korkaklara göre değil. Değişik yerlerden gelen personelimiz oldu ve bazıları buluşma noktası olan Londra Köprüsü'ne diğerlerinden daha erken geldi. Bu nedenle bir kısmı civarda dolaşmak zorunda kaldı. Bunlar talihsiz bir dizi durumlar ve firmamızın özensizliğinden kaynaklanmıyor.”

Firma yetkilileri her görevli için 200 pounda varan güvenlik eğitimi lisansı harcaması yaptıklarını ve botlar ile güvenlik pantolonlarının 100 pound'dan fazla tuttuğunu belirterek, kölelik dayatmasının normal olduğunu ima etmiş oldu.

(soL-Dış Haberler)