Hindistan'da 'aşk öpücüğüne' izin yok

Hindistan'da polis "Aşk Öpücüğü" eylemi düzenlemek isteye gruba izin vermedi. Tamamı gözaltına alınan grup geçen ay "içerisinde öpüşüldüğü" gerekçesiyle bir kafenin saldırıya uğramasını protesto etmek istiyordu.

Hindistan'da muhafazakar bir grubun "içerisinde öpüşüldüğü" gerekçesiyle bir kafeyi basması üzerine düzenlenen "Aşk Öpücüğü" eylemini polis engelledi. Kitlesel bir "öpüşme eylemi" yapmak isteyen eylemcilere saldıran polis, eyleme katılan yaklaşık 50 kişiyi gözaltına aldı.

Olaylar geçen ay Hindistan'ın Kozhikode kentinde bir çiftin kafenin dışında öpüşürken çekilen görüntülerinin sosyal medyada paylaşılmasıyla başladı. Bunun üzerine Hindistan'ın milliyetçi siyasi partisi Bharatiya Janata'nın gençlik kolları, söz konusu kafeye baskın düzenleyerek "ahlak dışı davranışlarda bulunulduğu" gerekçesiyle yağlamaladı.

Kochi kentinde ise "Özgür Düşünenler" isimli bir Facebook grubu bu durum protesto etmek için "Aşk Öpücüğü" isimli bir eylemin çağrısını yaptı. Eylemde elele tutuşan göstericilerin "ahlak polisliğine soyunanları" öpüşerek protesto etmeleri planlanıyordu. Gösteri çağrılarına muhafazakâr Hindu gruplar ve Müslümanlar karşı çıkarken Yüksek mahkeme protestoya müdahale etmeyi reddedip yasadışı bir durum olmadığı kanaatine varmıştı.

Ancak Hindistan polisi yüksek mahkemenin aksi yöndeki kararına rağmen "Aşk Öpücüğü" eylemine izin vermedi. Polis eyleme katılan herkesi gözaltına alırken, kimi çiftler polise meydan okuyarak gözaltına alınırken de öpüşmeye devam etti.