Beş Kübalı kahramandan René hapisten çıkarken hedef alınıyor

13 yıldır ABD'de haksız biçimde tutuklu bulunan Beş Kübalı kahramandan René Gonzalez, bugün tahliye ediliyor. Fakat ABD, González'in 3 sene boyunca ülkeden çıkışını yasakladı. González'in bir saldırıya uğramasından korkuluyor.

1998 yılından beri ABD'de hapis tutulan Küba Beşlisinden René González bugün tahliye ediliyor. Tahliye edilmesine rağmen ABD'den ayrılması 3 yıl boyunca yasaklanan González'e karşı yapılması muhtemel bir saldırıya karşı Kübalılar tetikte.

ABD'nin Florida eyaletinde Küba karşıtı terör eylem hazırlığında olan kişiler hakkında bilgi toplayan Gerardo Hernández, René González, Ramón Labañino, Antonio Guerrero ve Fernando González çeşitli uzunlukta hapis cezalarına çarptırılmıştı. Bu cezalar arasında iki kez ömür boyu hapis cezası da bulunuyor.

Cezasını tamamlayan René González ise bugün tahliye ediyor ancak buna rağmen ABD'den ayrılamayacak. 16 Eylül günü kararı açıklayan hakim Joan Lenard, tahliye edilmesine rağmen González'in ABD dışına üç yıl boyunca çıkamayacağına hükmetmişti.

12 Eylül günü Küba'da Beşli ile dayanışma etkinliklerinde söz alan Küba Meclis Başkanı Ricardo Alarcón, González'in derhal Küba'ya dönememesinin hem kendisi hem de ailesi için adaletsiz bir karar olduğunu belirtti. Alarcón buna rağmen Obama yönetiminin makul ve mantıklı davranmasını beklediklerini ekledi.

Kübalı yazarlar ve basın mensupları hakim tarafından verilen kararın terör karşıtı González'in hayatını da tehlikeye attığını belirtiyorlar.

Bu yönde endişeler Cumhuriyetçi Parti Kongre üyesi Ileana Ros-Lehtinen tarafından yapılan yorumlarla doğrulanmış oldu. Lehtinen yaptığı açıklamada González'in "eli kanlı bir katil" olduğunu belirterek salıverilmesinden dolayı çok "endişeli" olduğunu vurgulamıştı.

ABD'deki Küba Beşlisi Dayanışma Komitesi üyesi Gloria La Riva ise yaptığı açıklamada, bu açıklamaların González'i hedef alması planlanan terör saldırıları için bir çağrı olduğunu açıkladı.

Kirli plana göre ülkeden çıkması engellenecek olan González, Florida'daki terörist grupların saldırısı için hedef haline getirilecek.

Konuyla ilgili yorumda bulunan González'in annesi Irma Sehwerert ise oğlunun ABD'de bulunması için vizesi olmadığını vurguladı. Irma'nın oğlunun salıverildiği dönemde ABD'de bulunma isteği ABD yönetimi tarafından reddedilmişti.

(Prensa Latina Türkçe)