ABD'nin 'sivil ordusu': Her 100 kişiye 88 silah düşüyor

ABD'de okul katliamları bu son saldırının ardından bir kez daha gündemde. Bu katliamların en büyük nedenlerinden biri ülkedeki silah düşkünlüğü ise diğeri de silah alımına ve taşımaya getirilmeye çalışılan yasal sınırlamaları engelleyen güçlü silah lobileri.

Ntvmsnbc'nin haberine göre, ABD'de silahlanma o kadar yoğun ki 300 milyon nüfuslu ülkede bireysel silahların sayısının 270 milyon'u aştığı tahmin ediliyor. Bireysel silahlanma konusunda Türkiye'nin 52'inci olduğu listede ABD birinci sırada yer alıyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Ve Suç İle Mücadele Ofisi'nin verilerine göre her 100 Amerikalıdan 88'inin silahı var. Dünya nüfusunun sadece yüzde 5'ini oluşturmasına rağmen Amerikalıların elinde dünyadaki sivillerin sahip olduğu toplam silahın yüzde 35'i bulunuyor.

ABD'deki esnek yasal düzenlemeler ise silah taşımayı kolaylaştırıyor. Ülkede sivillerin elindeki silahların sayısının 270 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Ülke nüfusunun 300 milyon civarında olduğu dikkate alındığında bu oran hayli ürkütücü.

OECD verilerine göre, dünyada silahla cinayetin en çok işlendiği ülke yine Amerika Birleşik Devletleri. Ülkedeki cinayetlerin yüde 60'ı silahla işleniyor.

Her 100 bin kişiden 3'ü silahlı cinayete kurban gidiyor. her yıl yaklaşık 100 bin kişi silahla vuruluyor.

12 silahlı saldırının 5'i Obama döneminde
Obama'nın bireysel silahlanmaya karşı olduğu ve özellikle büyük kalibreli silahları yasaklanacağı söylentilerinin ortaya çıkmasıyla silah satışında patlama yaşanmıştı. Buna karşın ülkede 12 büyük silahlı saldırının 5'i Obama döneminde gerçekleştirildi.

En son geçtiğimiz Temmuz'da Colorado'da Batman filminin gösterimi sırasında gerçekleştirilen silahlı saldırıda 12 kişi ölmüştü. Bu saldırının ardından ülkede bireysel silah kullanımının sınırlandırılmasıyla ilgili tartışmalar yine alevlense de bir sonuca varılamamıştı.

Yetkililer bireysel silahlanmaya karşı daha çok silahlanmayı öneriyor
Öte yandan ABD'de bireysel silahlanmanın yasaklanmasına karşı çıkanlar ilginç argümanlara sahip. Teksas'da kampuslerde öğrenci ve akademisyenlerin silah taşıyabilmesini öngören yasa tasarısı görüşülürken Cumhuriyetçi senatör Jeff Wentworth, yasayı, "Bu kesin bir meşru müdafaa meselesi. Bir Teksas üniversitesi kampusünde Virginia Teknoloji Üniversitesi'ndeki olayların tekrarlandığını görmeyi asla istemem. Bazı dengesiz, intihara meyilli çılgınlar binaya giriyor ve kolay avlar gibi tamamen savunmasız çocukları vuruyorlar. Eğer okuldaki öğrenciler silahlı olsaydı saldırganın bu kadar rahat davranamayacaktı" diyerek savunmuştu.

Şimdi yeni katliamın ardından yeni tartışmalar ülkeyi bekliyor. Ancak yasal sınırlamaları engelleyen güçlü silah lobileri nedeniyle bu tartışmaların bir sonuca varması zor görünüyor.

(soL-Haber Merkezi)