Türk askeri Irak’a ‘Sünnistan’ için mi gitti?

Davutoğlu “Musul Valisi’nin isteği” üzerine Irak’a bir tabur asker gönderildiğini söylüyor. Peki kim bu Musul Valisi ve ne istiyor?

Alper Birdal

Türkiye’nin Irak’ın Musul kentine 20-25 tank eşliğinde bir tabur asker göndermesinin yankıları sürüyor. Türk tarafından yapılan resmi açıklamalarda, bu adımın devam etmekte olan bir “eğitim” çalışması çerçevesinde atıldığı belirtiliyor. Reuters’e konuşan bir askeri yetkiliye göre, eğitim o bölgede "son iki-üç yıldır" zaten veriliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na göre ise “Türkiye’nin herhangi bir ülkenin toprağında gözü yok”. Bir tabur askerin Musul’a gönderilmesi “Musul Valisi’nin ricası” üzerine ve Irak Savunma Bakanlığı’yla koordinasyon içinde gerçekleştirildi.

Ancak Irak hükümeti pek aynı fikirde sayılmaz. Zira Türkiye’ye nota verdi. Dolayısıyla elde sadece “Musul Valisi’nin ricası” kalıyor.

KİM BU MUSUL VALİSİ?

Atıl el Nuceyfi, hem Nineve bölgesinin valisi hem de El Haşd El Vatani adlı bir paramiliter yapılanmanın komutanı. “Ricacı” olan da o. 

Ancak Hürriyet Daily News’ın haberine göre, daha önce 20 civarında subayın bulunduğu bölgeye tankların ve bir tabur askerin gitmesinin tek “ricacısı” Nuceyfi değil. Feridun Sinirlioğlu, 4 Kasım’da Kuzey Irak ziyareti sırasında Mesud Barzani’yle bu konuda bir anlaşma yaptı. 

VALİ NE İSTİYOR?

Atıl el Nuceyfi, tahmin edileceği gibi, Sünni. El Haşd El Vatani ya da Halk Seferberlik Güçleri ise IŞİD’e karşı savaşta esamisi okunmayan bir grup. Ancak Nuceyfi’ler Atıl’dan ibaret değil. Vali’nin kardeşi Osama el Nuceyfi de Sünni Mutahidun ittifakının başkanı, yani Irak’taki önemli Sünni siyasi gruplardan bir tanesinin.

Türkiye’ye “ricacı” Atıl el Nuceyfi ve seferberlik arkadaşları, Haziran ayında Irak’ın mezhep temelinde bölünmesi ve Bağdat’tan bir Sünni ordusu kurulmasını gündeme getirmesiyle hatırlanıyor. Kardeşinin başında olduğu Mutahidun ittifakının temel politikası da bu.

Başka bir deyişle Nuceyfiler “Sünnistan” projesinin savunucuları.

Atıl el Nuceyfi'nin bahsedilen sözleri Erbil’de etmiş olması da pek tesadüf sayılmaz. Zira Türkiye’ye ricacı Nuceyfi kardeşler Irak’taki Sünni gruplar arasında “Barzanici” olarak tanınıyor. Tabi KDP’yle Nuceyfi’nin arasındaki köprüyü de Türkiye kuruyor.

Özetle Türk askeri Musul’a yeni gitmedi, bu doğru… Ama bu Türk askerinin Irak’ta “Sünnistan” savunucularına destek verdiği gerçeğini değiştirmiyor.