Taliban-ABD müzakereleri sürerken Afganistan’daki saldırılarda 18 kişi öldü

Afganistan’da ABD’nin özel elçisi Zalmay Halilzad, dört ülkeyi kapsayan 10 günlük turunda Taliban temsilcileriyle de görüştü. Taliban görüşmede müzakereleri sürdürme yanlısı olduğunu açıklarken, ülkede dün ve bugün yapılan iki saldırıda toplam 18 kişi yaşamını yitirdi.

Dış Haberler

ABD’nin Afganistan özel elçiliği görevine getirilen Zalmay Halilzad bugün Kabil’de Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’yle buluştu. 10 günlük turunda yaptığı görüşmeler hakkında Gani'ye bilgi veren Halilzad’ın tur kapsamında, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ziyaretlerinin ardından gittiği Katar’da Taliban liderleriyle de bir araya geldiği belirtildi.

Reuters’ın haberine göre Taliban sözcüsü Zebiullah Mucahid, ABD temsilcisi Halilzad'la yaptıkları görüşme hakkında “İki taraf da işgalin sona ermesi ve Afganistan’da barışçıl bir çözüm hakkında konuştu. İki taraf da gelecekte görüşmelere devam etme konusunda anlaştı” dedi.

İsmini saklı tutan bir Taliban sözcüsüne göre ise Halilzad, 20 Ekim’de yapılacak parlamento seçimleri sırasında ateşkes çağrısında bulundu ve buluşmada ABD’nin gelecekte Afganistan’daki varlığı üzerine konuşuldu.

Taliban’ın ateşkes karşılığında Afgan hükümetinden cezaevindeki militanlarını serbest bırakmasını ve tüm yabancı güçlerin ülkeden çıkmasını istediği belirtildi.

SEÇİM MİTİNGİNE SALDIRI

Taliban’ın güçlü olduğu iki ayrı bölgede dün ve bugün yapılan bombalı saldırılardaysa 18 kişi yaşamını yitirdi. 20 Ekim’de parlamento seçimlerinin yapılacağı ülkenin Takhar bölgesinde bugün öğle saatlerinde düzenlenen bir seçim mitingine patlayıcı dolu bir motosikletle yapılan saldırıda en az 13 kişi öldü, 32 kişi yaralandı. Kadın milletvekili adayı Nazife Yusufi Beg’in seçim mitingine düzenlenen saldırıyı üstlenen olmadı ancak Taliban’ın bölgede etkin olduğu biliniyor.

Dün akşam ülkenin doğusundaki Logar bölgesindeki bir düğüne düzenlenen bombalı saldırıdaysa 5 kişi yaşamını yitirdi. Bombanın düğünün yapıldığı evin yakınlarına yerleştirildiği belirtilirken bu saldırıyı da henüz üstlenen olmadı.