SYRIZA 2.0'ın sözlüğünde 'işçi sınıfı' yok

SYRIZA'nın memorandum politikası nedeniyle partiden kopan Halkın Birliği grubu, sendikaları ziyaretinde borç anlaşmasının en çok "küçük ve orta ölçekli mülk sahipleri"ni vurduğunu söyledi, işçi sınıfının adını ağzına almadı.

Dış Haberler

SYRIZA'nın ağır şartlar içeren memorandumu kabul etmesinin ardından partiden koparak Halkın Birliği Partisi'ni kuranların neyi savunduğuna ilişkin yeni veriler ortaya çıkıyor.

Partinin lideri Panayiotis Lafazanis, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'tan "hükümet kurma" görevi aldıktan sonra sendikalar Ulusal Helenik Ticaret Konfederasyonu (ESEE) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nu (GSEE) ziyaret etti.

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Lafazanis, memorandumun 2 büyük kurbanı olduğunu söyledi. Lafazanis'e göre bunlardan ilki göç etmeye zorlanan Yunan gençliği, diğeriyse orta ve küçük ölçekli işletmeler.

Lafazanis'e göre yeni memorandumla birlikte yürürlüğe girecek kemer sıkma, vergi artışı, nakit akışının azlığı, soyguncu banka sistemi nedeniyle orta ve küçük ölçekli işletmelerin hayatta kalması mümkün olmayacak.

Lafazanis, ülkenin memorandumdan, kemer sıkmadan ve dışa bağımlılıktan kurtulması gerektiğini söylerken, orta ve küçük ölçekli işletme sahipleri ile bu işletmelerde çalışan işçileri Halkın Birliği'ni desteklemeye çağırdı.

Lafazanis'in, orta ve küçük işletmelerde çalışanlarla bunların sahiplerini aynı mücadelenin parçası haline getirmek istediği görülürken, açıklamada memorandumun en büyük kurbanı işçi sınıfına değinilmedi.