Suudi Arabistan'da kadınlar ilk kez oy kullanacak

Suudi Arabistan'da 12 Aralık'ta yapılacak belediye seçimlerinde, kadınlar ilk kez oy kullanacak.

Suudi Arabistan'da kadınlar, ilk kez oy kullanmak için başvuruyor.

Ülkede iki kadın, geçen hafta ülkenin ilk kayıtlı kadın seçmenleri oldu. Kayıt için başvuran kadınlardan biri olan Cemal el-Saadi, Suudi Gazetesi’ne “Suudi kadınlarının belediye seçimlerine aday ve seçmen olarak katılımı bizim için bir rüyaydı” diye konuştu.

Sürecin erken başladığı Medine ve Mekke’de, 18 yaşında bir kadının da aralarında olduğu çok az sayıda kadın kayıt için başvurdu. Seçmen başvuruları ülkenin geri kalanında Cumartesi günü açıldı ve adaylar 30 Ağustos’ta kaydolmaya başlayabilecek. Erkek ve kadınlar ayrı oy kullanma noktalarında oy kullanacak.

Ülkede uzun süredir kadınların oy kullanabileceği konuşuluyor, ancak seçimler konusundaki belirsizlik nedeniyle ülke kadınları için tarihi anlamı olan adım erteleniyordu. 2011 yılında ölen Kral Abdullah, 2015’ten başlayarak kadınların aday olmasına ve oy kullanmasına izin verileceğini duyurmuştu. Seçimler 12 Aralık 2015'te yapılacak.

SEÇİMLERİN BİR HÜKMÜ VAR MI?

2005’te başlayan belediye seçimleri ülkedeki monarşideki tek "mücadele alanı" dense de, seçilenlerin sınırlı yetkisi bulunuyor. Seçilen belediye meclis koltuklarının payı bu yıl yarıdan üçte ikiye yükselecek; geri kalan koltuklar ise atama usulüyle çalışıyor.

Ülkedeki aktivistler kadınlar için seçim bürolarının açılışını sevinçle karşıladı. Ancak kadınlar bunun şeriat hukukunun katı bir yorumuna bağlı olan aşırı muhafazakâr bir ülkede, cinsiyet eşitsizliğini düzeltmede beklentileri karşılamakta yetersiz kaldığını söylüyor.

Suudi Arabistan’daki kadınlar yasal olarak araba süremiyor ve seyahat etmek veya çalışmak için “bir erkek koruyucunun” iznine ihtiyaç duyuyor. Kısıtlamalar Suudi kadınlarını erkeklere aşırı derecede bağımlı hale getiriyor.

 

Suudi Arabistan 2014 Dünya Ekonomik Forum’undaki global cinsiyet ayrımı raporunda 142 ülke içinde 130 numarada yer aldı. Suudi devlet istatistiklerine göre, mezunların yarısı kadın olsa da, kadınların sadece % 13’ü çalışıyor. 

 

Zainab al-Talib, solda, 2012 yılında Suudi Arabistan Riyad’daki DLA Piper hukuk bürosunda yasal danışman Tala al-Hejailan’a yardım ediyor.   

2011 yılında Uluslarası Af Örgütü Abdullah’ın hareketini “çok gecikmiş” olarak adlandırdı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika yöneticisi Philip Luther “Suudi Arabistan’da kadınları erkeklere itaat ettiren bütün sistem dağıtılmalı” diye konuştu. “Suudi Arabistan doğru yönde ilerlerken, çok yavaş hareket ediyor. Sonuçta, dünyada kadınların oy verme hakkını kabul eden son ülkelerden biri olması büyük bir başarı değil.”

Aralık seçimleri öncesinde üç hafta boyunca kayıtlar açık kalacak.