Soros: ABD Çin’i kendi safına çekmezse, üçüncü dünya savaşı çıkabilir

George Soros bir makalede, ABD’nin Çin’i kendi safına çekmediği taktirde üçüncü dünya savaşının “kapıda” olduğunu yazdı. Soros’a göre, Çin ve Rusya yakında ABD müttefiklerinden birine saldırıp üçüncü dünya savaşını tetikleyebilir.

Dış Haberler

ABD’li milyarder Soros, New York Review of Books’a yazdığı makalede 3. Dünya Savaşının “kapıda” olduğunu öne sürdü. Soros, ABD’nin Rusya-Çin ittifakını bozmadığı takdirde en azından yeni bir soğuk savaş dönemine girilmesinin “kaçınılmaz” olduğunu yazdı.

Geroge Soros’a göre, savaştan kaçınılmasının tek yolu, ABD’nin Çin’i kendi tarafına çekecek bir yol bulması.

Rusya ve Çin’in kendilerini “ABD’nin dünya hakimiyeti özlemlerinin kurbanı” olarak gördüklerini ileri süren Soros, tüm farklılıklarına rağmen ABD’nin “hiç olmazsa Çin’le stratejik ortaklık yolunda iyi niyetli bir adım atması gerektiğini” yazdı. ABD’nin bunu nasıl yapabileceğine dair “iki uçlu strateji” öneren Soros, işbirliğini “ödüllendiren”, “kısasa kısas yaklaşımını ise caydırıcı hale getiren” bir yol tarif etti.

Soros’a göre, bu strateji bir soğuk savaşla da sonuçlanabilir. Ancak Soros, bu olasılık için “üçüncü dünya savaşından iyidir” ifadesini kullandı.

ABD’li milyarder makalesinde savaşın nasıl çıkabileceğine dair senaryosunu da paylaştı. Buna göre, Çin’in şuanda uygulamakta olduğu ekonomik reform süreci tıkanırsa, Devlet Başkanı Şi Çinping “iktidarını korumak ve ülkeyi konsolide etmek adına savaş çıkarabilir.”

Bu savaşın bir tarafı Soros’a göre Çin-Rusya ittifakı olacak. Bu ittifak “kaçınılmaz olarak” dünyanın geri kalanını da savaşa çekecek. Soros bu senaryoya ilişkin olarak, “bu durumda ABD müttefiki ülkelerden biri, örneğin Japonya’ya saldırı gerçekleştirebilirler,” ifadelerini kullandı.