Neonazilere izin vermeyen KKE'li belediye başkanına Yunan hükümetinden uyarı: Demokratik olun

Yunanistan'da göçmenlere ve solculara karşı giriştiği şiddet eylemleriyle tanınan neonazi Altın Şafak'ın kamusal alandaki faaliyetleri Patra Belediyesi'nin KKE'li başkanı tarafından yasaklanmıştı. Bunun üzerine belediye başkanı hakkında hükümet tarafından soruşturma yapıldı.

Dış Haberler

Yunanistan'ın üçüncü büyük şehri olan Patra'nın komünist belediye başkanı Kostas Peletidis, 25 Ocak'ta gerçekleşen parlamento seçimlerinden önce başkan yardımcılarına ve diğer belediye yetkililerine Altın Şafak isimli örgütle Patra Belediyesi'nin hiçbir ilişkisinin kalmaması, bu örgütün hiçbir faaliyetine destek verilmemesi, Patra Belediyesi'ne ait kamusal alanlarda çalışma yapmalarına engel olunması yolunda bir mektup göndermişti. Peletidis bu kararına gerekçe olarak Altın Şafak'ın ırkçı - neonazi bir suç şebekesi olmasını göstermişti.

Meydanların belediyenin kontrolünde olması nedeniyle Altın Şafak Patra'da seçim mitingi düzenleyememiş ve neonazilerin pek çok siyasi faaliyeti sınırlanmıştı.

Bu olay üzerine Yunanistan Meclisi'nde Altın Şafak tarafından İçişleri Bakanı SYRIZA'lı Nikos Vuçis'e bir soru yöneltilmişti. Vuçis, Belediye Başkanı'nın politik bir tutum takındığını ve bu kararın hükümeti bağlamadığını, kişisel olarak kendisinin belediye başkanının aldığı politik tutuma katılmadığını belirtmişti. Belediye başkanı ile aynı fikirde olmasa da  yasal bir önlem alınmasına gerek olmadığını belirten Vuçis, meseleyi bölgesel yönetime havale etmiş ve komünist belediye başkanı hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma gerekçesi olarak Kostas Peletidis'in Kent Meclisi'ni atlayarak böyle bir karar alması gösterilmekteydi. Kent Meclisi'nin de benzer bir karar aldığı gerçeğini göz ardı eden soruşturma kurulu, Patra Belediye Başkanı tarafından alınan kararın ifade ve siyaset yapma özgürlüğüne aykırı olduğuna ve seçim sürecinde Altın Şafak'a dönük bir dezavantaj yarattığına hükmetti. 

Sonuç raporunda, Altın Şafak'ın bir suç örgütü olduğuna dair herhangi bir adli kararın olmadığı belirtilirken diğer partilere verilen haklardan yararlanabileceği ve tüm partiler gibi meşru olduğu vurgulandı.

Soruşturma raporu, Yunanistan Komünist Partili (KKE) Belediye Başkanı Peletidis'in bu kararı tanımaması halinde yasal yaptırımlarla karşılaşacağı tehdidi ile son buldu. 

Yakın zamanda belediyeye ait binalardan AB bayraklarını indirmesi ile kendisinden bahsettiren Patra Belediyesi, krize karşı örgütlediği sosyal projelerle de sürekli gündeme geliyor.