Libya'da Kaddafi'yi deviren isyanı Fransız istihbaratı örgütlemiş!

2 gün önce yayımlanan Hillary Clinton'ın gizli e-postalarına göre, Libya'daki Kaddafi karşıtı "muhalifleri" Fransız ajanları örgütledi.

Dış Haberler

ABD Kongresi'nin, 2012 yılında Bingazi'de elçisinin öldürülmesiyle sonuçlanan olayı inceleyen komitesi, Hillary Clinton'ın özel e-posta yazışmalarını yayımladı.

Al Monitor'dan Julian Pecquet'nin haberine göre, e-postalarda, Libya'da Muammer Kaddafi'ye yönelik başlayan isyanın, Fransız istihbaratı tarafından örgütlendiğine dair bir iddia yer alıyor.

Clinton'ın danışmanı Sidney Blumenthal'ın o dönemki Dışişleri Bakanı'na yönlendirdiği e-postalardaki bilgi notları, eski CIA çalışanı Tyler Drumheller tarafından yazılmıştı.

FRANSIZ RESMİ ANLATISI
Libya konusundaki resmi Fransız hikayesi, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Kaddafi'nin protestoculara yönelik "baskılarından" öfkelendiği, ancak kimi destekleyeceğini bilemeyeceği şeklindeydi.

Daha sonra, 4 Mart'ta, Bernard Henri-Levy isimli "entelektüel şarlatan", Libya Geçici Ulusal Konseyi Başkanı Mustafa Abdül Celil'le görüşerek acilen Sarkozy'yi aradı. 10 Mart'ta ise, Abdül Celil, Champ-Elysee Sarayı'nda Sarkozy'nin konuğuydu. Böylece Celil'in başkanı olduğu konsey, Fransa tarafından Libya'nın resmi hükümeti olarak tanınıyordu.

LİBYA ULUSAL KONSEYİ'Nİ FRANSA KURMUŞ!
Hillary Clinton'a gönderilen 22 Mart 2011 tarihli bir e-posta ise, başka bir hikaye anlatıyor. Dış Güvenlik Genel Direktörlüğü'nden -yani, Fransız istihbarat servisi- yetkililer, daha Şubat ayının sonlarında, Bingazi'de Abdül Celil ve General Abdülfettah Yunus'la gizli görüşmeler yapıyordu.

Bu görüşmelerde, Fransız istihbaratı Celil ve Yunus'a, danışmanlık hizmeti ve para vermişti. Geçici Ulusal Konsey'in kuruluş tarihi 27 Şubat.

Sarkozy'nin emirleriyle çalıştıklarını söyleyen ajanlar, konsey kurulur kurulmaz Fransa'nın onu Libya'nın yeni hükümeti olarak tanıyacağına ilişkin söz veriyor.

FRANSIZ ŞİRKETLERİNE AYRICALIK: PARA KONUŞUR
E-postaya göre, Fransız ajanlar, yardımlarının karşılığı olarak, yeni hükümetin, özellikle de petrol sanayii konusunda, Fransız firmalarının ve ulusal çıkarlarının yararına çalışmasını istiyor.

Blumenthal'in yolladığı postaya göre, Celil ve Yunus Fransızların bu isteğini kabul etti. İkili, Kahire'deyken de Fransız ajanları ile teması sürdürdü. 

E-posta'nın başlığı ise hayli manidar: "Fransa, Libya Ulusal Konseyi'ni nasıl yarattı, ya da para konuşur (ou l’argent parle)."

ŞİRKET TEMSİLCİLERİ LİBYA'DA
5 Mayıs'taki bir başka bilgi notuna göre ise, Nisan ortası gibi erken bir tarihte, Fransız "insani yardım" uçuşlarının yanı sıra, TOTAL, inşaat şirketi VINCI, havacılık şirketi EADS, THALYS gibi şirketlerin temsilcilerini de Libya'ya taşıdı.

Bu yetkililerin, geçici konseyle görüştükten sonra Tobruk'tan Kahire'ye kara yoluyla geçtiği söyleniyor. "İşadamlarının" konvoyu ise, Fransız istihbaratına bağlı paramiliter yetkililer tarafından korunmuştu.

Fransız firmalarına ayrıcalık hususunda Bernard Henri-Levy'nin de özel çaba harcadığı ve konseyden imza kopardığı belirtiliyor. E-postada yazana göre, Levy, "gazeteci" kimliğini, diğer faaliyetlerini gizlemek için kullanıyordu.

SARKOZY'DEN 'RİCA'
2011 yılının Eylül ayına ait bir e-postada ise, Trablus'a giden Sarkozy'nin Libyalılardan, petrolün yüzde 35'ini Fransız firmaları, özel olarak da TOTAL'e ayırmasını istediği aktarılıyor. Ancak hem İtalyan, Rus ve Çinli firmaların rekabeti, hem de Libya'nın petrol üretiminin düşmesi bu tasarıya engel oluyordu.

8 Ağustos 2011 tarihli bir postada ise, Temmuz 2011'de öldürülen Abdülfettah Yunus'un, Celil'in emriyle kurban gittiği belirtiliyor.

E-postalar, Fransa'nın "isyanın" en başından beri Kaddafi'den "kurtulmak" için faaliyet yürüttüğünü gösteriyor. 20 Mart tarihli bir bilgi notuna göre, Sarkozy Kaddafi'nin devrilmesini, Fransa'nın askeri bir güç olarak yeniden göstermesinin bir yolu olarak değerlendiriyordu.

Fransa ve ABD dışişleri bakanlıkları, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.