'Fransa ve İngiltere'nin Libya'yı bölme planı vardı'

İngiliz gizli servisinin, Libya'nın doğusunu ülkeden ayırarak ayrı bir birim yaratmayı hedeflediği iddia edildi.

Dış Haberler

Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a yakın isimlerden Sidney Blumenthal'ın Bakan'a yazdığı Libya e-postaları sızdırıldı.

New York Times'ın haberine göre, herhangi bir resmi görevi olmayan Blumenthal'ın ilk e-postasının tarihi 8 Nisan 2011 tarihli. E-postada, İngiliz diplomatların ve gizli servis MI6 ajanlarının, isyanın çıkmaza girmesi durumunu göz önünde bulundurarak Kaddafi yönetimi ile gizli kanalları açık tuttuğu belirtiliyor.

Blumenthal, Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ile MI6 ajanlarının görüştüğünü ve babasından iktidarı alması durumunda iki ülke arasındaki ilişkileri ve uygulanacak reformları konuştuklarını ileri sürdü.

E-postada, Libyalı "isyancıların" İngiltere'ye kuşkuyla yaklaştığı, rejim içerisinde gizli iletişim hatları bulunduğundan şüphelendiği ve Londra'nın isyanın çıkmaza girip Kaddafi ailesinin iktidarda kalmasından tatmin olacağını düşündükleri yazıyor.

3 Haziran 2011 tarihli bir e-postada da, baba Kaddafi'nin yargılanmamak kaydıyla sürgüne gitmesinin ve yerine Seyfülislam'ın liderliğinde muhaliflerin de bulunduğu bir hükümetin geçmesinin tartışıldığı yazıyor.

FRANSA VE İNGİLTERE BÖLMEK İSTİYOR
Kaddafi linç edilerek öldürüldükten sonra, 8 Mart 2012'de gönderilen bir başka e-postada ise, Blumenthal, Fransa ve İngiltere'nin Libya'nın doğusundaki muhalifleri bir yarı-özerk bölge kurmaları yönünde cesaretlendirdiğini ileri sürüyor.

İddiaya göre plan, yeni Libya hükümetinin Fransız iş dünyasını yeterince "ödüllendirmediğini" düşünen dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin danışmanları tarafından hazırlandı. 

MI6'in plana dahil oluşu ise, doğrudan Başbakan David Cameron'ın ofisinin talimatıyla gerçekleşti.

E-postaya göre, İngiliz ve Fransız gizli servisleri, Bingazi'de kurulacak bir yarı-özerk yönetimin o bölgedeki iş olanaklarını organize edebileceğini düşünüyorlardı.

Hillary Clinton, bu e-postayı danışmanı Jake Sullivan'a yönlendirerek ne düşündüğünü sordu. Sullivan'ın cevabı, "zayıf bir komplo teorisi" oldu.