Kırgızistan, ABD ile işbirliği anlaşmasını iptal etti

Kırgızistan, Washington'un ödül verdiği bir kişinin polis öldürme olayına adı karıştığı gerekçesiyle 1993 yılında ABD ile imzaladığı işbirliği anlaşmasını iptal etti.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta İnsan Hakları Savunucuları Ödülü'nü, hapisteki Kırgız Azimzhan Askarov'a verdiğini açıkladı.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, bu kararı şiddetle protesto etti; çünkü Askarov 2010 yılında Kırgızlarla Özbekler arasında çıkan etnik gerginliğin aktörlerinden biriydi ve polis öldürme suçuna iştirakten ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kırgız yönetimi, bunun üzerine 1993 yılında ABD ile Kırgızistan arasında imzalanan işbirliği anlaşmasını iptal etti.

20 Ağustos'ta anlaşmanın iptal edilmesiyle birlikte, ABD'den Kırgızistan'a giden ya da tersi mal transferleri vergiden muaf olmayacak. Ayrıca, başka vergi yükümlülükleri de ortaya çıkacak.

Ayrıca ülkedeki sivil askeri yardım personeli, anlaşma altında bulundukları diplomatik statüden artık faydalanamayacak.

ABD Pazartesi günü, anlaşmanın iptali halinde ülkeye yapılan yardımları kesmekle tehdit etmişti.

ABD, geçtiğimiz sene de Manas'taki bir askeri üssü kapatmak zorunda kalmıştı. Bu üs, Afganistan operasyonları için hava ikmaline yarıyordu.

ABD'nin ülkede inşa ettiği yeni büyükelçilik için gönderdiği kargolar da şüphe uyandırmıştı. ABD, malzemelerin "inşaat için" olduğunu söylese de, gönderilen kargoların içeriği bilinmiyor.