'Kim Jong-un çiftlik yöneticisini idam ettirdi' haberinin kaynağı ne?

Pek çok haber sitesinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong-un'un "kaplumbağalara su ve yiyecek" vermemesi sebebiyle çiftlik yöneticisini idam ettiğine dair haberler yapılıyor. Ancak haberin kaynağı şüpheli.

Dış Haberler

Son günlerde pek çok haber sitesinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) Devlet Başkanı Kim Jong-un'un bir çiftliği ziyaret ettiği, çiftlikteki kaplumbağaların yeterince su ve besin verilmediği için öldüğünü gördüğü ve bu sebeple çiftlik yöneticisini astığına dair haberler yapılıyor.

Haberde kaplumbağaların çorba yapımında kullanılacağı da vurgulanırken, üst düzey parti kadrolarının da idam edildiği, bu sebeple herkesin korku içerisinde olduğu söyleniyor. Peki bu haberin kaynağı olarak neresi gösteriliyor?

GÜNEY KORE MERKEZLİ HABER SİTESİ: DailyNK
Haberin kaynağı olarak gösterilen DailyNK.com, Güney Kore'nin başkenti Seul'u merkezi olarak gösteriyor. 2004 yılında açılan "haber" sitesi, sürekli olarak KDHC'ye karşı propaganda materyali üretiyor.

DailyNK sitesinde bulunan "Başkanın Mesajı" bölümünde, 20. yüzyılda Kuzeydoğu Asya'nın ekonomik ve demokratik ilerleme kaydettiği belirtilerek, 21. yüzyılda da "Soğuk Savaş'ın son kalıntıları"nın yok edilmesi gerektiği ve yeni bir "barış ve refah çağı" başlaması gerektiği söyleniyor.

Aynı mesajda, KDHC'nin "siyasi reformlar ve ekonomik liberalleşme" karşılığında sınırsız uluslararası destek alabileceği de vaat ediliyor.

HABERİN KAYNAĞI: PYONGYANG'DAKİ KAYNAKLA YAPILAN TELEFON KONUŞMASI
DailyNK, haberde kaynaklarının Pyongyang'daki bir kaynakla yaptıkları telefon konuşması olduğunu belirtiyor. Bu iddianın güvenilirliğinin farkında olan site, "başkentteki iki farklı DailyNK kaynağına daha" olayı onaylattıklarını belirtiyor.

Haberde üst düzey parti kadrolarının idam edilmekte olduğu kaynak vermeksizin iddia edilirken, bu sebeple herkesin Kim'in gözüne girmek istediği, çiftlikteki durumun da alt düzey bir parti yetkilisi tarafından bu sebeple rapor edildiği öne sürülüyor.