Japonya'da militarizm güçleniyor: 'Halkın yüzde 90'ı orduya güveniyor'

Askeri harcamalara ayırdığı büyük pay ile bilenen Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Japonya halkının yüzde 90'ının orduya güven duyduğunu belirtti. Abe, pasifist olarak nitelediği İkinci Dünya Savaşı yıllarında oluşturulan anayasayı da değiştireceğini açıkladı.

Dış Haberler

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, rekor askeri harcamalarla genişletilen Japonya Ordusu’na halkın yüzde 90’ının güven duyduğunu öne sürdü.  

Saitama Eyaletinde bulunan bir askeri eğitim merkezin 4 bin askere seslenen Abe, “Halkın güvenini kendi ellerinizle kazandınız” dedi. Abe, ordunun görevini “gururla yerine getirebilmesi” için gerekli ortamın siyasetçiler tarafından oluşturulduğuna dikkat çekti.

Abe, Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda yaptıkları sebebiyle özür dilemek istemezken, açıklamasında pasifist olarak nitelediği anayasayı 2020 yılında değiştireceğini ifade etti.

DÜNYANIN SEKİZİNCİ BÜYÜK ORDUSU

Donanım açısından dünyanın en gelişmiş orduları arasında yer alan Japonya Ordusu, devasa bütçesi ile en büyük sekizinci ordu konumunda.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, geçtiğimiz ay parti içi liderlik seçimlerini kazanarak 2021'e kadar görevde kalmayı güvence altına aldı. Abe, ülkenin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra uygulamaya konan pasifist anayasasına karşı olmasıyla biliniyor.

Japon militarizminin canlanmasına yol açması sebebiyle eleştirilen Abe döneminde, ülkenin askeri harcamaları rekor seviyeye ulaştı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Japonya’nın otomotiv ihracatına yönelik tehditlerinin ardından Japonya Savunma Bakanlığı Ağustos ayında savunma harcamalarının yüzde 2,1 arttırılarak 48 milyar dolara çıkarmıştı. Yeni bütçe ile onaylanan silahların büyük bir kısmının ABD’den satın alınacağı dikkat çekmişti.