Gülen Cemaati'nin ABD seçimlerindeki yasadışı bağışları araştırılıyor

Gülen Cemaati'nin ABD seçimlerinde usulsüz şekilde "seçim yardımları" yaptığı iddia ediliyor. Cemaat'e mensup kişilerin hesap hareketleri incelenince düşük gelirli kişilerden büyük miktarlarda seçim yardımları yapıldığı görülüyor.

USA Today’in haberine göre Gülen Cemaati’nin ABD seçimlerinde yasadışı yollarla yüzbinlerce dolarlık yardım yaptığından şüpheleniliyor. Haberde Kongre üyelerinin geçtiğimiz ay boyunca gerçekleştirdiği 200’den fazla yurtdışı gezisinin de yine Cemaat tarafından gizlice fonlandığı iddia ediliyor. İddialara göre onbinlerce dolarlık bağışlar normalde bu tür yüksek bağışları yapması mümkün olmayan düşük gelirli kimseler ya da adresleri ve kimlikleri dahi belirlenemeyen isimler tarafından gerçekleştiriliyor.

GERİ İADE ETTİ

Ortaya çıkan haberden sonra 30 Nisan 2014 tarihinde aldığı 43.000 doları bağışçılara geri veren senatör Kelly Ayote, bu paranın dikkatsizlikten ötürü alındığını ve seçim kampanyasının üzerinde soru işaretleri yaratan paraları geri verdiğini söyledi. Senatör, Obama ve Hillary Clinton dahil olmak üzere aynı bağışçılardan para alan herkese aynı şekilde bu paraları iade etmeleri çağrısı yaptı.

Ayotte’a aynı gün içerisinde hepsi New Hempshire’da yaşayan 19 Türk kökenli Amerikalı tarafından bağış yapıldı. Bu bağışçılarla konuşan USA Today, bağışçıların senatör hakkında çok da bilgisi olmadığını iddia etti. Senatöre 1200 dolar bağışlayan Iman Cesari'nin senatörün kadın olduğunu bile bilmediği ortaya çıktı. Sorulara “iyi bir adam, şimdilik iyi gidiyor” yanıtını veren diğer bir bağışçı olan Hayati Çamlıca “zamanında adamın dediklerini beğendiğim için bağış yapmak istemiştim" cevabını verdi. Bağışçılardan 5 Türk kökenli Amerikalının ise Federal Seçim Kayıt Listesi'nde yer aldığı tespit edilirken, diğerleri ise e-mail ya da telefonlara yanıt vermedi. Bağışçıların Gülen Cemaati'nin üyesi olduğu tahmin ediliyor.

İKİ TARAFA DA BAĞIŞ

Haberde Cemaat'in parlementonun iki grubuna da bağış yaptığı belirtiliyor. Bunlardan Cumhuriyetçi Henry Cuellar 7 Kasım 2013’te ülke dışındaki Türk-Amerikalılardan bağış alırken, bu bağışçılardan biri olan ve ABD’deki Gülen okullarından birinde öğretmen olarak çalışan Akif Camizci’nin yılda 37.000 dolardan fazla kazanmadığı, yüksek oranlarda seçim bağışı yapmasının mümkün olmadığı belirtiliyor. Cuellar’ın kampanya sözcüsü aldıkları paraların yasadışı olup olmadığını araştırdıklarını, fakat bağışçılarının gelir düzeyini sorgulamadıklarını açıkladı.

Türk Amerikan Federasyonu başkanı Bilal Ekşili’nin geçtiğimiz sene seçimlerde 5000 dolar bağış yaptığı belirtilirken, Ekşili'nin yıllık gelirinin sadece 31.000 dolar olduğunu belirtiyor. Ekşili'nin bir Azeri petrol şirketi ile birlikte ABD’nin 2013 kongre Azerbaycan gezisini finanse ettiği de belirtiliyor.

Hukukçular bütün bağışçıların her bağışının yasal olup olmadığını sorgulamanın mümkün olmadığını söylerken, yine de büyük ölçekli ve daha önce hiç bağış yapmamış isimlerden gelen bu yüklü miktarların sorgulanmış olması gerektiği görüşündeler.

CLİNTON VE BUSH'A BAĞIŞ

Yapılan soruşturmada iki düzineye yakın kişiye bu tarz bağışlar yapıldığından süpheleniliyor. Bu isimler arasında Hillay Clinton ve şu anda başkanlık yarışında bulunan Cumhuriyetçi Jeb Bush dikkat çekiyor. Cemaatin ülke çapında yüzden fazla okulu, bir çok derneği ve ticari işletmesi olduğu biliniyor. Bu durum para yardımlarının takibini zorlaştırıyor. Fakat bölgedeki bir çok öğretmenin yüksek miktarda bağışlar yapması dikkat çekiyor.