Fransa'da 'Zenginlerin Cumhurbaşkanı' Macron'a destek eriyor

Kabinesinden iki bakanı istifa eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a destek Eylül ayında yüzde 29'a geriledi.

Dış Haberler

Geçtiğimiz ay içerisinde kabinesinden iki bakanın istifa ettiği ve yakın korumasına ilişkin skandalların ortaya çıktığı Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a desteğin azaldığı görülüyor.

Le Journal du Dimanche gazetesinde yer alan ankete göre Eylül ayında Macron’un politikalarından memnun olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 29’da kaldı. Macron’a destek Temmuz’da yüzde 39, Ağustos ayında yüzde 34 olarak kaydedilmişti.

Avro bölgesinin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa’nın gücünü “reforme etme” iddiasıyla 2017 yılında seçilen Macron, düşük gelirli işçileri hedef alan “esnek çalışma” yasası ve emeklilik kesintileri ile tepki görmüştü.

KABİNE'DE İKİ İSTİFA

“Zenginlerin Cumhurbaşkanı” sıfatıyla anılan Macron, geçtiğimiz ay içerisinde Çevre Bakanı Hulot’nun canlı yayında istifa etmesi ve Spor Bakanı Flessel’in de kabineden ayrılmak istemesi ile sonuçlanan hükümetteki görüş ayrılıklarının sebebi olarak görülüyor.

GÜVENLİK DANIŞMANI EYLEMCİLERE SALDIRDI

Macron’un güvenlik danışmanının başkent Paris'teki 1 Mayıs gösterileri sırasında bir erkek eylemciye vurup tekmelerken, bir kadın eylemcinin de boynunu sıkarken görüntülenmesine rağmen bir süre daha görevine devam etmesi de tepkilere yol açmıştı.

Macron, iş bulamadığını belirten bir bahçıvana "İstersen restoranlarda veya şantiyelerde iş bulabilirsin" yanıtını vermişti. Macron'un yanıtı, sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.